Joseph "Amp" Fiddler kan een indrukwekkende c.v. voorleggen. De Detroitse keyboardspeler stond al op de loonlijst van onder andere Prince, George Clinton, Jamiroquai, Slum Village, Moodyman en Carl Craig. De soul- en funkgrooves stromen de man dan ook door de aders. Zijn eerste soloplaat 'Waltz of a Ghetto Fly', met zijn vette productie en originele arrangementen, werd door de pers unaniem op gejuich onthaald. Op zijn jongste telg 'Afro Strut' klinkt Amp Fiddler volwassener, maar gaat hij hier en daar (stijlvol) uit de bocht met een minder nummer. 'Afro Strut' staat echter voornamelijk vol met botergeile confrontaties tussen soul en iets anders, zij het ragga, disco, elektronica, dixielandjazz of p-funk. De productie is, in ware Prince-traditie, tot in de puntjes afgewerkt.

Over de audio

Een leuk voorbeeld van zulk een clash is 'If I Don't'. De onversneden, catchy soulvocalen van Fiddler worden door een lichtvoetige jazzmelodie van een wulps klarinetje omcirkeld. Het nummer heeft een eenvoudige strofe-refreinstructuur, maar blinkt uit in het arrangement en de productie. Het nummer begint meteen goed met een aanstekelijk drumritme dat uitmondt in een discogroove. Daarna wordt er laag per laag opgebouwd tot aan het eerste refrein: met een heel subtiel blazerslijntje van korte, opzwepende noten wordt de pompende bas ingeleid. Een jazzy pianoriedeltje introduceert het jazzthema dat daarna wordt onderstreept met de swingklarinet die een contrapuntmelodie speelt op de kreunende zanglijn. Tijdens de eerste strofe valt meteen op hoe heerlijk de zangpartij is gearrangeerd met een honkytonkpianootje dat vrolijk antwoordt op Fiddlers soulvolle, fluwelen (kop)stem. Verder zijn er ook een zwoel vrouwenkoor en scherpe accentjes van een akoestische gitaar te horen die worden gedragen door een subtiel pompende drum- en basgroove.
Amp Fiddler slaagt er in om een perfecte symbiose te vinden tussen de vervlogen jaren van de jazz en soul en tussen moderne pop zonder retro of gekunsteld te klinken. Het nummer eindigt met een schoonheidsfoutje: een flauwe fade-out die niet meteen een slot weet te breien aan het overigens perfect gearrangeerde nummer.

Meer over Amp Fiddler


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.