De Amsterdam Klezmer Band vier haar 15-jarig bestaan met een elfde cd, ‘Mokum’ (Jiddisch voor Amsterdam). Het is meteen het eerste live-album van de groep die in 1996 ontstond rond saxofonist Job Chajes. De klezmer- en zigeunermuziek van de band was reeds te horen op festivals als Lowlands, Oerol en North Sea Jazz en in 2012 staan de muzikanten voor de derde maal op de affiche van het Sziget festival.  Voor haar duizendste optreden trok de Amsterdam Klezmer Band naar de grote zaal van de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Naast Chajes bestaat de groep uit Jasper de Beer (contrabas, banjo), Alec Kopyt (percussie en stem), Gijs Levelt (trompet), Joop van der Linden (trombone), Janfie van Strien (klarinet) en Theo van Tol (accordeon).

Over de audio

Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Of gemakkelijk lijkt, want het ritmisch exacte samenspel en de nauwkeurig geplaatste accenten die de muzikanten van de Amsterdam Klezmer Band hier laten horen, verraden een jarenlang samenspel.

Met de klezmerklassieker ‘Di Zilberne Chassene’ keert de Amsterdam Klezmer Band terug naar haar eerste album uit 1999, toen de band nog een kwartet was. In deze nieuwe versie wordt er met plezier gebruik gemaakt van de uitgebreidere bezetting die de groep nu heeft.

Na een brede, weemoedige inzet lanceren de muzikanten een snelle hoempa, waarbij de melodie gespeeld wordt door de blazers: trompet, trombone, klarinet en saxofoon. Aanvankelijk spelen ze de melodie unisono of in octaven, maar de wisselende combinaties waarin de instrumenten te horen zijn, zorgen voor de nodige afwisseling. Vanaf 01:47 wordt het thema meerstemmig gespeeld.

Naast de melodie zijn ook de typische accenten (02:35) present en vlak voor het thema op het einde terugkeert mag bassist Jasper de Beer de conditie van zijn plukkende vingers nog eens demonstreren. Ophefmakend en nieuw is het in de verste verte niet, maar onweerstaanbaar blijft het wel.

Meer over Amsterdam Klezmer Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.