De bundel ‘Il Primo Libro Delle Greghesche’ waar ‘Saranda Volde’ is het resultaat van enkele vruchtbare samenwerkingen die allemaal een constante hebben: tekstschrijver Antonio Molino (ook bekend als Manoli Blessi). Molino schreef zijn teksten in een eigen taaltje, een mengeling van Venetiaans dialect en Grieks, de lingua greghesca.

De componist die in het vaakst voor de muziek bij Molino’s teksten zorgt in ‘Il Primo Libro Delle Greghesche’ is de 16de eeuwse Italiaanse componist Andrea Gabrieli: leerling van Willaert aan San Marco basiliek van Venetië, waar hij later zelf organist werd en les gaf aan zijn bekendere neef Giovanni Gabrieli.

Over de audio

Jurgen De bruyn (luitist en artistiek leider van Zefiro Torna): “‘Saranda Volde’ is een mooi voorbeeld van een lied met een burlesk, theatraal karakter. In tegenstelling tot de verfijnde madrigalen die hoofdzakelijk in hoogstaande verzen de liefde bezingen, krijgen we hier een tafereel voorgeschoteld dat zo geplukt zou kunnen zijn uit een volkse wijk in het 16de eeuwse Venetië:  “Ik heb je wel veertig maal (saranda volde, verbastering van quaranta volte) gezegd, zot wijf, dat je me met rust moet laten.  Hou ermee op mijn hart te kwellen, of ik leg je over mijn knie.”

Meer over Andrea Gabrieli


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.