Wie Michael Gira hoofdzakelijk associeert met zijn band Swans heeft een aardig inhaalmanoeuvre te maken. Toen de groep het in 1997 voor bekeken hield, startte Gira een nieuw hoofdstuk in zijn muzikale carrière. Terwijl bij Swans de sound het centrale uitgangspunt was, werd dit voor zijn nieuwe projecten als The Body Lovers en Angels of Light de song. Ook de idee van een vast band werd verlaten: Gira zou zich vanaf nu omringen met een wisselende schare muzikanten.
De nieuwe focus op de songs betekende niet dat de muziek per definitie in alle naaktheid gepresenteerd werd. Op de eerste plaat van Angels of Light ('New Mother' uit 1999) waren naast Gira zelf bijna twintig andere muzikanten te horen, waaronder zijn gewezen Swans-collega's Bill Rieflin, Christoph Hahn en Bill Bronson. Na een handvol platen verscheen in 2005 een split-cd van Angels of Light met Akron/Family, waarop deze laatste groep ook fungeerde als Gira's backingband. Ook voor zijn recentste plaat 'We Are Him' kon Gira rekenen op de hulp van zijn favoriete rockgeoriënteerde band.
In 1990 richtte Michael Gira Young God Records op, oorspronkelijk om materiaal van Swans te releasen. Ondertussen heeft het label – dat nog steeds geleid wordt door de oprichter – een fraaie catalogus met materiaal van andere klinkende namen, zoals Devendra Banhart, Calla, Lisa Germano en Mi and L'au.

Over de audio

'Promise of Water' was voor de eerste keer te horen op 'Songs for a Dog', een lp uit 2006 die slechts op 2000 exemplaren geperst werd. Met 'We Are Him' krijgen ook de niet-vinyljunkies of diegenen die iets trager reageren bij het bestellen van gelimiteerde oplages de kans om het nummer in huis te halen.
De opname op cd laat horen hoe fraai Gira een balans weet te vinden tussen de eenvoud van een song, het arrangement en een heel eigen sfeer. De directe stem (Gira lijkt de luisteraar recht in de ogen te kijken) en de houterig schuifelende drive geven de song een grimmig randje dat geleidelijk aan hypnotiserende proporties aanneemt. Twee opnames van Gira's stem worden boven elkaar geplakt, waarbij kleine interpretatieverschillen voor een dissonante spanning zorgen. Het arrangement bouwt geleidelijk aan op, waarbij andere vocalen, gitaren en viool de muziek steeds rijker doen klinken en de luisteraar steeds verder weg voeren op een pad dat alleen Gira en zijn kompanen kennen.

Meer over Angels of Light (Michael Gira)


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.