Het Estse Heinavanker staat onder leiding van Margo Kõlar en is gespecialiseerd in oude religieuze muziek: gregoriaans, eigen bewerkingen van volksmuziek en werken van componisten als Ockeghem en Thomas Tallis. De naam Heinavanker (hooiwagen) is afkomstig van Jeroen Bosch' gelijknamige altaarstuk.

Vanaf 1997 was de groep te horen in Scandinavië en Duitsland, de laatste jaren hebben ze hun actieterrein uitgebreid naar Zwitserland, België, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Over de audio

In deze track wordt de gregoriaanse melodie 'Veni Creator' afgewisseld met het Estse religieuze volkslied 'Oh Jumal Looja, Püha Vaim'. Het gregoriaans wordt strofisch (steeds dezelfde melodie met een andere tekst) en eenstemmig gezongen. Het arrangement van het volkslied verandert bij elke strofe. Opmerkelijk in de volkmelodie is het ritmische verloop. Tot twee maal toe lijkt de melodie te verspringt als een beschadigde plaat.

Wanneer de gregoriaanse melodie voor de vierde maal ingezet wordt, gaat het stuk naar een climax door het ineenschuiven van het gregoriaans en het volkslied.

Meer over Anoniem


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.