In 1995 treffen vijf klassiek geschoolde muzikanten elkaar in hun fascinatie voor de muziek van Astor Piazzolla. Het kan dan ook niet verwonderen dat het repertoire van de groep oorspronkelijk draaide rond de muziek van deze Argentijnse componist. Geleidelijk aan kwam er meer ruimte voor andere componisten (Frédéric Devreese, Alberto Iglesias en Daniel Capelletti) en begonnen de groepsleden zelf muziek te schrijven. Soledad won meerdere wedstrijden (waaronder de Internationale Muziekwedstrijd van Rome) en was op uitnodiging van pianiste Martha Argerich te horen op haar festivals in Taipei en Beppu.
Drie jaar na oprichting verscheen een eerste album in eigen beheer: 'Soledad Plays Piazzolla'. In 2001 volgde een titelloze plaat, nu bij Virgin Classcis. Deze opname bezorgde de groep een Choc de l'Année in het Franse muziekmagazine Le Monde de la Musique. Op 'Soledad' is de groep nog steeds hoofdzakelijk te horen in muziek van Piazzolla. Op het in 2003 verschenen 'Del Diablo' mag de muziek van Inglesias, Capelleti en Devreese een meer prominenter plaats innemen. Devreese is zelfs de centrale figuur op 'Passages' uit 2006, waarop Soledad te horen is met jazzgitarist Philip Catherine. Bijna vijftien jaar na het oprichten van de groep verschijnt dan een eerste live-plaat: ' In Concert', een registratie van twee concerten die de groep gaf in Flagey (september 2008).

Over de audio

'Milonga Loca' kan tellen als een van de showpieces van Soledad. De stevige vaart en het ritmisch inpikken (als in een puzzel) maken het stuk indrukwekkend, maar tegelijkertijd ook risicovol. De groep krijgt hier dan ook een ideale gelegenheid om haar scherpe samenspel en ritmiek te demonstreren. Toch is 'Milonga Loca' meer dan zomaar een ritje op een muzikale rollercoaster. Naast het razende tempo en de afgemeten accenten, laat het stuk ook brede, passionele melodieën horen. Die krijgen echter steevast een broeierige onderbouw mee, waardoor de drive gegarandeerd blijft.

Meer over Astor Piazzolla


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.