Baby Dee, geboren in Cleveland, Ohio in 1953, heeft een harmonicarelatie ontwikkeld met de muziekwereld. Ze kwam aan de kost als straatmuzikant, organist en bandleider van het Bindlestiff Family Cirkus voor ze Antony Hegarty van Anthony & the Johnsons ontmoette. Ze was als harpiste te horen op diens debuut en gaf hem enkele van haar eigen songs, aangezien ze er niet van uitging ze ooit zelf te kunnen opnemen. Ze trok zich terug uit de muziekwereld en ging werken als boomdokter.

Hegarty speelde haar nummers door aan David Tibet van Current 93. Die wist Baby Dee te overhalen om in 2001 haar debuutplaat ‘Little Window’ op te nemen. In 2006 en na twee platen onder eigen naam, zei Dee de muziekbusiness opnieuw vaarwel om zich terug aan het verzorgen van bomen te wijden. Een ongeluk met een boom die ze onder haar hoede had, kostte haar haar baan en via Will Oldham (Bonnie 'Prince' Billy) en Matt Sweeney (Chavez, Bonnie ‘Prince’ Billy, Current 93, Six Organs of Admittance) belandde ze opnieuw in de muziek. ‘Safe Inside the Day’ uit 2008 werd haar eerste cd voor Drag City waar ook ‘Regifted Light’ (2011), haar vijfde en voorlopig laatste album, geproduced door Adrew WK, verscheen.

Over de audio

‘Brother Slug and Sister Snail’ is een van die songs uit ‘Regifted Light’ die laten horen hoe Baby Dee de stemming in een nummer kan doen omslaan en daarbij handig gebruikt maakt van verschillende elementen.

De uitgesproken, romantische en verhalende inzet van het nummer wordt gedragen door piano en cello. Plots wordt de Baby Dee’s stem pathetischer en de muziek dramatischer wanneer de tekst zich verplaatst van de wereld van slakken naar een breder perspectief. In een derde stadium doen de fagot en de drums hun intreden in een ironisch-sarcastisch aandoende wals, waarbij de tekst een wending richting religieuze symboliek neemt. Ook nu volgt de stemkleur weer de muzikale verschuiving, alvorens de song voor de laatste passage terugkeert naar de dromerige romantiek van het begin.

Meer over Baby Dee


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.