Het kwartet Baklava (vertaald: ruit) ontstond in 2005 en brengt naast traditionele muziek uit Macedoniƫ ook eigen werk dat de dialoog aan wil gaan met de Macedonische en andere muzikale tradities. Hun titelloze debuutplaat werd opgenomen in december 2005 en verscheen in 2007. Hierop is duidelijk te horen dat Baklava expliciet kiest voor een sobere en minimalistische bezetting. Met stem, twee snaarinstrumenten (tamboura's) en percussie (def) is de groep volledig, op enkele bescheiden gastbijdrages na.

Opvallend is de verscheiden achtergrond waaruit de muzikanten van Baklava afkomstig zijn. Percussionist Dejan Sibinovski en tambouraspeler Vladimir Martinovksi (die de plaats van Aleksandar Stamatov innam na de opnames van 'Baklava') hebben duidelijke folkwortels. Ook zangeres Elena Hristova heeft die, maar dan gecombineerd met een opera- en koorverleden. De tweede tambouraspeler Nikola Nikolov heeft zijn muzikale roots als gitarist in rock-, jazz-, funk- en metalbands.

Over de audio

De kracht van dit traditionele Macedonische lied ligt in de melodie, die de hele tijd door herhaald wordt: vier maal volledig door de stem (vorm: a b b), voorafgegaan door de tamboura die het tweede deel van de melodie (b) speelt en herhaalt (b b).

Meer over Baklava


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.