Het Duits-Italiaanse trio Cattley ontstond in 1990 door het samenkomen van drummer en bandleider Harald Ingenhag, de in Belgiƫ verblijvende pianist Michel Bisceglia en bassist Volker Heinze. Op een eerste cd was het tien jaar wachten, want pas in 2000 verscheen 'Le Temps Perdu' op het Oostenrijkse label PAO. Zoals de titel insinueert, liet Ingenhag zich voor deze plaat inspireren door Marcel Prousts 'A la Recherche du Temps Perdu'. De linken met de schrijver en het werk zijn nog nauwer: de groepsnaam is overgenomen van een Amerikaanse orchidee, die door Proust gebruikt wordt in 'A la Recherche du Temps Perdu'. Twee jaar na de Proustplaat verscheen 'Madeleine' (waar het trio gezelschap gehouden wordt door zeven andere muziekanten, waaronder accordeonist Ronny Verbiest) en in 2007 kwam het trio op de proppen met 'Diary'. Deze laatste twee platen verschenen op het Belgische label Prova.

Over de audio

'Song for Pablo' is een catchy compositie van Harald Ingenhag, waarin duidelijk te horen is dat Cattley een trio is en geen bas-drum duo dat als begeleiding voor de pianist dient. De delicate drive van de fijnmazige drum en de fragiele piano wordt gecombineerd met tempowijzigingen en een strak samenspel waarbij alles z'n plaats heeft.
Bij het begin van de pianosolo wordt dit evenwicht bewaard: Ingenhag en Heinze nemen niet meteen een klassieke begeleidende rol op, maar zorgen allebei voor het nodige polyfone weerwerk. De bedachtzame en melodische Bisceglia laat daarbij ruimte voor zijn collega's, waardoor hun inbreng extra onder de aandacht gebracht wordt. Geleidelijk aan settelen bas en drum zich en rollen ze een tapijt uit voor de piano, waarna het nummer terugkeert naar het afgemeten thema.

Meer over Cattleya


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.