Niet dat ze al lang goede vriendinnen zijn, maar toen Elisabeth Kontomanou (in Frankrijk geboren in 1960; woonachtig in Zweden) en pianiste Geri Allen (1957, VS) elkaar voor het eerst ontmoetten in maart 2011 in Montreal voor een eerbetoon aan Billy Holiday, was het voor de vocaliste meteen duidelijk dat ze vaker met haar Amerikaanse regenspeelster wilde samenwerken. Het resultaat werd ‘Secret of the Wind’ Kontomanou’s  derde duoalbum.

Een programma vol vaak religieus geïnspireerde soulnummers, spirituals en jazzcomposities mag dan op het eerste zicht op maat gesneden van de twee dames, echt typisch is de songkeuze niet te noemen. Kontomanou heeft geen enkele ervaring met zingen in kerken en Allen is bekender als pianiste van de meer geavanceerde lijn, dan als dragende begeleidster van een zangeres. Toch laat ‘Secret of the Wind’ een gelukkige en vooral rakende combinatie horen, zowel wat de muzikanten als wat het repertoire aangaat.

Over de audio

‘Sack Full of Dreams’ is een compositie van jazz en soulzanger-drummer Grady Tates. Het nummer is vooral bekend in de versie van soulzanger Donny Hathaway.

De track is een van de meest complexe op ‘Secret of the Wind’, voornamelijk door de pianobegeleiding van Geri Allen. Bij aanvang schommelt die aan en af, maar in een maatsoort die niet binnen het strakke vierkwartskader past. Vanaf 1:03 verruilt ze deze lichte haperingen voor een meer natuurlijke stuwing. Deze omschakeling is ook later in het nummer terug te horen.

Wanneer het mankende metrum terugkeert (1:28) voor de inzet van de tweede strofe neemt Kontomanou meer vrijheid met de originele melodie, waar ze in het volgende refrein weer dichter bij het origineel blijft. In het slot van de refreinen is duidelijk de soulherkomst van het nummer te horen, net als in de klassieke modulatie omhoog op 2:33.

Wanneer Allen even alleen in de schijnwerpers komt te staan, blijft ze trouw aan de geest van de song, al rekt ze die ook wat uit. Licht borrelend, zonder grote gebaren te maken blijft de melodie primeren, maar wat er zich in de lagere regionen afspeelt is tegelijkertijd meer dan louter wat schragende akkoorden.

Meer over Elisabeth Kontomanou feat. Geri Allen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.