Het werkterrein van de trompettist Frank London is aanzienlijk uitgestrekt. Hij speelde samen met jazzgrootheden als John Zorn en Lester Bowie (in diens Brass Fantasy), maar is niet vies van een streepje pop (David Byrne, They Might be Giants of Ben Folds) of van samenwerken met klassieke componisten als LaMonte Young of hiphoppers (LL Cool J).
Zijn vaste stekken heeft hij in twee groepen die elk in een eigen segment tot de vaandeldragers van de hedendaagse klezmer gerekend mogen worden. Met de Klezmatics zit London eerder in een mainstreamsound die nauw aansluit bij de folkachtige en soms zelfs ronduit poppy traditionele joodse muziek. Als leider van de Klezmer Brass Allstars trekt hij resoluut de kaart van de blazers. Met deze groep bracht hij drie cd's uit bij het Piranha label. Op 'Di Shikere Kapelye' staat oosters-joodse muziek uit New Yorks Lower East Side centraal. Voor 'Brotherhood of Brass' gaat London allianties aan met het blazergeweld van het Boban Markovic Orkestar en de Hasaballa Brass Band. In 1996 verscheen 'Carnival Conspiracy', waarop de vlag van de titel de lading helemaal dekt.
Naast muziek voor zijn eigen ensembles was London ook als componist actief voor de folkopera 'A Night in the Old Marketplace' en schreef hij muziek voor films (onder andere 'The Brother From Another Planet' en 'Men With Guns') of een Tsjechisch-Amerikaanse poppentheater. London gaf les in joodse muziek, producete cd's voor de zigeunerlegende Esma Redzepova en de pianist Maurice el Medioni en was reeds te horen op het North Sea Jazz Festival (Den Haag) en het Lincoln Center Summer Festival.

Over de audio

'In The Marketplace All is Subterfuge' is een van de meest opzwepende tracks op 'Carnival Conspiracy' en een compositie van Frank London. In grote lijnen bestaat het stuk uit een herhaald patroon: een inleiding gevolgd door twee melodieën. Bij de tweede verschijning van het patroon wordt echter iets aan het arrangement veranderd om de intensiteit verder op te drijven. Voor het afsluiten 'In The Marketplace All is Subterfuge' stuurt London de muziek een andere richting uit: eerst door de melodie te verbreden, daarna door het tempo naar beneden te halen.
Voor deze track kregen de blazers van de Klemzer Brass Allstars (met naast London onder andere Matt Darriau) het gezelschap van accordeoniste Sanne Moericke.

Meer over Frank London's Klezmer Brass Allstars


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.