In 2004 smeedden zanger, rapper en componist Radoslav 'Gipsy' Banga (die reeds het podium deelde met het Boban Markovic Orkestar, GZA en Gogol Bordello), violist-zanger Vojta Lavicka en de broers Petr (gitaar en accordeon) en Jan Surmaj (contrabass) snode muzikale plannen. Het resultaat was Gipsy.cz, een mengeling van zigeunermuziek, hiphop en pop. Amper twee jaar later sleepte de groep twee nominaties voor de Angel Awards (de Tsjechische Grammy's) in de wacht, waarbij ze de prijs voor de beste nieuwkomer mee naar huis mochten nemen. Datzelfde jaar verscheen hun eerste plaat 'Romano Hiphop' die hen in 2007 op een indrukwekkende reeks festivals bracht. Zo waren ze de eerste Tsjechische artiest ooit op Glastonbury en speelden ze verder op het Sziget Festival (Hongarije) en op Couleur Café.
Eind 2008 zag 'Reprezent', hun tweede album, het levenslicht en die plaat leverde de band een derde plaats op in de Europese World Music Charts. Na een wisseling in de bezetting (januari 2009) was de passage op het Eurovisiesongfestival in Moskou een minder (?) roemrijk feit in de geschiedenis van de groep: ze bleven als enige halve finalist puntenlos achter.

Over de audio

'Udělej Něco!' is veruit de meest "zuivere" hiphoptrack op 'Reprezent' en laat de band muzikaal eerder "ernstig" horen. Hier geen gansta-overacting of zoete r'n'b, maar ritmisch hout snijdende muziek en vocalen. Vooral tijdens de refreinen wordt de strakheid in het samenspel gedemonstreerd. Niet dat de ritmische capriolen meteen onwezenlijk complex worden, maar ze geven de muziek wel een eigen karakter. Net zoals de strepen accordeon of elektrische gitaar en de scratches.

Meer over Gipsy.cz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.