Gezonder is de muziek van saxofonist Mikko Innanen (K-18, Delirium en de XL-versie van Stefan Pasborg’s Odessa 5) en gitarist Esa Onttonen (Gnomus) er in de loop der jaren niet op geworden. Waar de twee in 1996 samen een band begonnen met de naam Salad, kreeg de doorstart van de groep in 1998 de naam Gourmet mee. ‘Glamour & Decadence’, de eerste cd van de nieuwe groep, verscheen twee jaar later op Fiasko Records dat mee geleid werd en wordt door Innanen en Onttonen. Het was wachten tot in 2004 voor de opvolger ‘Six Acres of Broken Hearts’ verscheen en daarna nog langer voor begin november 2011 ‘Cosmopolitan Sideshow’ het licht zag.

Sinds het tweede album is Gourmet een sextet met naast Innanen en Onttonen ook trombonist Ilmari Pohjola, accordeonist Veli Kujala (ook al in Salad), tubaspeler Petri Keskitalo en slagwerker Mika Kallio.

 

Over de audio

Dat de luisteraar zich niet laat misleiden: de passioneel zwellende geluiden aan het begin van ‘Itämerirosvolaulu’ vormen geen aanzet tot een warmbloedige tango, maar de inleiding tot een slenterend hoempathema dat duidelijk schatplichtig is aan de muziek van oude zwart-witfilms. Op 0:50 neemt de muziek een kleine wending wanneer er een Oosters tintje in de muziek komt. Ver gaat het echter niet: de sfeer van oude cinemaprenten blijft gehandhaafd.

Bijna anderhalve minuut weg mogen saxofonist Mikko Innanen en trombonist Ilmari Pohjola het uitvechten in een duo-improvisatie die door de inbreng van deze laatste een vettige knipoog naar junglejazz werpt. De twee volgen elkaar even als in een canon, maar spelen later in vrijer verband. De intensiteit wordt op 2:09 subtiel opgedreven door tubaspeler Petri Keskitalo die het ritme min of meer ontdubbelt waardoor de indruk van een versnelling ontstaat.

Goed veertig seconden later duikt het Oosterse thema (dat hier heel wat minder Oosters klinkt) opnieuw op, waarna de hoemparitmiek het nummer naar het einde mag begeleiden.

 

Meer over Gourmet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.