De tweeëndertigjarige trompettist Ibrahim Maalouf werd geboren in Libanon. Zijn ouders, allebei muzikanten, vluchtten naar Frankrijk waar de jonge Ibrahim Maalouf trompetles kreeg van zijn vader die hem niet alleen het klassieke repertoire, maar ook hedendaagse en Arabische muziek bijbracht. Later breidde Ibrahim Maalouf zijn muzikale terrein zelf uit met jazz en elektronische muziek.

Maalouf speelde samen met o.a. Lhasa, Amadou & Mariam, Marcel Khalifé en Sting en in 2006 verscheen een documentaire over Maaloufs relatie met de cultuur van zijn geboorteland.

Een jaar later verscheen ‘Diasopra’, een eerste album onder eigen naam, dat gevolgd werd door ‘Diachronism’ (2009), ‘Diagnostic’ (2011) en ‘Wind’ (2012). Op dit laatste album klinkt Maalouf opmerkelijk sober en omarmt hij de akoestische jazz.

Over de audio

‘Questions & Answers’ is een van die stukken waar het samenspel van het kwintet op de proef gesteld wordt. Van meet af aan dreigt de begeleiding af en toe stil te vallen door de hoekige, maar exact gelijk uitgevoerde ritmiek van de ritmesectie. Trompet en tenorsax sluiten later aan met een licht springerig melodietje dat vanaf 0:58 overgaat in een breder begeleid deel, waarvan de harmonie wel grotendeels gelijk blijft met die van het eerste deel.

Dit wordt de onderbouw voor een zangerige trompetsolo waarin vanaf 1:46 af en toe de typerende Arabische krulletjes te horen zijn die spel van Maalouf zo kenmerken. Geleidelijk aan wordt de dynamiek opgebouwd, niet naar een zinderende climax, maar zo natuurlijk en vanzelfsprekend dat het effect haast niet opvalt.

Tot plots op 2:52 het hoekige begindeel terugkomt, maar nu voorzien van kleine haperingen en onregelmatigheden die de muziek (nog meer dan in het begin) stokken in de wielen lijken te steken. Pas wanneer op 3:38 terug gekozen wordt voor een breder gesponnen begeleiding, verdwijnt de ritmische spanning van de oneffenheden.

Meer over Ibrahim Maalouf


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.