De roots van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw liggen in de New Concert Big Band, opgericht in 1996 door pianist Henk Meurtgeert, bassist Frans van Geest en drummer Hans Dekker. Drie jaar later werd de naam van dit ensemble veranderd in Jazz Orchestra of the Concertgebouw, naar de legendarische concertzaal waar het orkest geregeld te horen is. Met het Bimhuis heeft de band een tweede, al even prestigieuze thuishaven.
Anno 2009 maken Meurtgeert (nu als bandleider) en van Geest nog steeds deel uit van de groep die ondertussen een indrukwekkend palmares aan samenwerkingen kan voorleggen: vocalisten als Jessye Norman en Dee Dee Bridgewater, Nederlandse toppers Misha Mengelberg en Han Bennink of andere klinkende namen als Joe Lovano, Chick Corea, Roy Hargrove, Richard Galliano, Toots Thielemans, Han Bennink en Branford Marsalis.
Het debuutalbum 'Sunday Nights in Amsterdam' verscheen in 2004. De vierde plaat, 'Silk Rus' waarop het orkest muziek van de Nederlandse gitarist Jesse Van Ruller speelt, kwam uit in 2008.

Over de audio

'The Secret Champ' is een compositie van Jesse van Ruller in een bewerking van orkestleider Henk Meutgeert. De compositie draait op drie basiselementen: een riff in de baspartij, een virtuoze, energieke en springerige melodie en een rustiger thema dat als brug fungeert.
Na de koraalachtige intro wordt de riff gelanceerd die dienst doet als onderbouw voor de springerige melodie. Na goed 75 seconden verschijnt voor de eerste keer de burg.
De solo's worden ingevuld door Jesse van Ruller en Jan van Duikeren die zijn trompetgeluid elektronisch laat vervormen. Onder deze solisten wordt telkens een ander arrangement geschoven. Na een overgang gevormd door de het brugthema verschijnt opnieuw het begin van de compositie met de riff en de springerige melodie.
Bij In detail wordt dieper ingegaan op het verloop van de compositie.

Meer over Jazz Orchestra of the Concertgebouw


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.