Met een vader uit Venaco en een moeder afkomstig uit Santa Maria Figaniella verenigt Jean-Paul Poletti het noorden en het zuiden van Corsica. Op 10-jarige leeftijd begint hij stukjes te componeren en te zingen, zichzelf begeleidend op gitaar en in 1970 wordt hij student contrapunt, harmonie en koorleiding aan de Scholi Cantarum de Florence et de Sienne. Bij zijn terugkeer op Corsica begint hij te ijveren voor het behoud van de Corsicaanse cultuur. Hij speelt een essentiële rol in Riacquistu (herovering van de Corsicaanse cultuur) en in de groep Canta U Populu Corsu, waar hij één van de voornaamste componisten en zangers is. In 1987 schicht hij een zangschool in Sartène (later Centre d'Art Ployphonique) waar het Choeur de Sartène deel van uitmaakt. Naast dit mannenkoor dirigeert hij er ook een 40-stemmen sterk gemengd koor.
Voor Poletti is de Corsicaanse polyfonie (meerstemmigheid) niet uitsluitend een zaak van het verleden. Meermaals werden zijn kennis en compositorische kwaliteiten ingeroepen om nieuwe werken te creëren (o.a. een opera) en hij slaagde er in de typische Corsicaanse muziek naar een groter publiek te brengen: cd's werden enthousiast onthaald en met Les Nouvelles Polyphonies Corses opende hij de Olympische Spelen in Albertville.
Jean-Paul Poletti is erelid van de Royal College of Music (Londen).

Over de audio

In 'A Violetta' kunnen Jean-Paul Poletti en zijn Choeur de Sartène schitteren in stralende muziek die de sfeer oproept van blinken bladgoud en felle kleuren in Byzantijnse kerken. Het lang aanhouden van de lange akkoorden en het opzoeken van de hoogte gebeurt met zoveel kracht dat de muziek haast verblindend wordt. Door de eenvoudige, parallelle harmonisatie (wanneer de ene stem stijgt, volgt de andere tegelijkertijd mee) en de melodische krulletjes ontstaat bovendien een oosters effect. Versterker op 10 zetten!
Le Choeur de Sartène (k); Jean-Paul Poletti (dir, bar)

Meer over Jean-Paul Poletti & le Choeur de Sartène


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.