Kaboom Karavan is, althans in de studio, grotendeels te reduceren tot geluidskunstenaar Bram Bosteels die al mixend en manipulerend aan de slag gaat met klanken van gitarist Stijn Dickel, contrabassist Fred Van de Moortel en zelfgemaakte geluiden. Gevraagd naar zijn favoriete klankgeneratoren of klanken somt hij in een interview in Gonzo Circus nr. 104 op: een oude koffer, stoelen die over de grond schuiven, een metalen bal, klaagzangen van bejaarden en een hoofdmassagetoestel. Zijn collages vallen bijgevolg niet zomaar weg te zetten als drones, elektronica, improv of ambient, maar hebben  heel eigen kleuren en nuances. 

Bosteels verleende zijn muzikale medewerking aan theaterproducties van onder andere Cie SOIT, Jan Fabre, Ben Benaouisse en fABULEUS. Zijn werk voor “eigen” rekening was reeds te horen op diverse compilaties (van het label Umor Rex en de ‘Mind the Gap’ reeks van het magazine Gonzo Circus). Een eerste aan zijn eigen muziek gewijde release verscheen in 2007 op Umor Rex. ‘Short Walk With Olaf’ was een netrelease, in tegenstelling tot de opvolger ‘Barra Barra’ uit 2011 die op cd en vinyl uitgebracht werd door Miasmah, het label van de Noorse ambientmuzikant Svarte Greiner.

Over de audio

Wie wil achterhalen hoe Bosteels exact zijn geluiden produceert, zal aan ‘Down the Out’ een vette kluif hebben. Het ratelen en rammelen waarmee het nummer begint (mooi gedifferentieerd qua kleur en hoogte) laat zich niet zomaar plaatsen. Dat doet de gitaar wel, alleen wordt de melodie die het instrument speelt zo lang uitgerekt dat tempovastheid een illusie wordt. In plaats daarvan krijgt de muziek een typerende golfslag die een zweem van houvast biedt.

Door het ruimtelijke effect en de steeds bijkomende geluiden wordt ‘Down the Out’ steeds rijker tot rond 2’30” plots een ander deel inzet. De melodie is verdampt en Bosteels begint aan te dringen: de onrust neemt toe, de muziek wordt dreigender en er komt een lichte chaos in de muziek. Tot een climax laat Bosteels het echter niet komen. Die vanzelfsprekende uitweg wordt de luisteraar niet gegund.

Meer over Kaboom Karavan


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.