De negentiende eeuw zit vol met zogenaamde 'kleine meesters', componisten die knappe muziek schreven maar nooit de faam van grote componisten als Schumann, Wagner, Brahms of Mahler gekregen hebben. Vaak is hun muziek, die vandaag de dag zelden uitgevoerd wordt, dan ook een ware ontdekking en dat is zeker ook zo met de Oostenrijks-Hongaarse Karl (of Karoly) Goldmark (1830-1915), een zoon van een joods geslacht die bijna bij toeval (tijdens het horen van muziek in een katholieke mis, volgens zijn memoires) muzikant werd.

Goldmark was geen grote vernieuwer en componeerde steeds met de muziek van oude meesters in het achterhoofd. Hoewel hij tussen de progressieve school rond Richard Wagner en de behoudensgezinde Duitse strekking rond Brahms en de criticus Hanslick niet doorslaggevend partij koos, vond Goldmark eerder zijn draai bij Brahms, met wie hij een levenslange vriendschap ontwikkelde, dan bij Wagner, wiens antisemitisme een hechte band in de weg stond. Goldmarks zonnige karakter, waarvan ook deze muziek getuigt, sloot ook minder goed aan bij de gespannen, dramatische toon van Wagners en Liszts werken.

Over de audio

Goldmark schreef werken in haast elk genre, van opera tot kamermuziek, maar naast een vioolconcerto genieten weinig van zijn composities enige bekendheid. Ten onrechte, want deze cd houdt een warm pleidooi voor Goldmarks inventieve en toegankelijke muziek. Het eerste deel uit dit klavierkwintet op.30 kan men gemakkelijk opvatten als een hommage aan de gratie en elegantie van Mozarts composities. De bedrieglijk eenvoudige openingsmelodie verbergt Goldmarks sterke technische beheersing, het gemak waarmee hij van toonaard naar toonaard moduleert of de intuïtieve manier waarmee hij voor strijkkwartet en piano componeert. De uitvoering, door het Sine Nomine kwartet en pianist Oliver Triendl, is een plezier om naar te luisteren. Luister maar naar de manier waarop Goldmarks soepele melodielijnen worden weergegeven of het perfect geoliede samenspel tussen de vijf muzikanten.

Meer over Karl Goldmark


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.