Het volledige collectief van de Kasai Allstars bestaat uit niet minder dan 25 muzikanten, zangers, dansers en danseressen, allemaal afkomstig uit Kinshasa. Tegelijkertijd getuigt de groep ook van de verscheidenheid van de bevolking van de Congolese hoofdstad. De groepsleden komen namelijk uit vijf verschillende stammen (Luba, Songye, Lulua, Tetela en Luntu) die in het verleden meermaals in conflict lagen. De samenwerking die toen onmogelijk leek, werd gerealiseerd door muzikanten uit verschillende groepen een superband te laten vormen.
Het repertoire van de Kasai Allstars is gebaseerd op rituele muziek die vroeger door de blanke bezetter verboden werd wegens heidens of te erotisch. Met elektronisch versterkte duimpiano's, percussie en elektrische gitaren past de sound van de band in de grote stroom van de Congotronics. De Kasai Allstars klinken echter melodischer en gelaagder dan hun collega's van die andere supergroep Konono No. 1, maar het bedwelmende trance-effect blijft onaangetast.
De Kasai Allstars waren reeds te horen op de tweede plaat in de Congotronics reeks, een compilatie geproduced door Vincent Kenis die ook tekende voor de platen van Konono No. 1 en deze eersteling van de Kasai Allstars.

Over de audio

Wie het geluid van Konono No. 1 in de oren heeft, zal in 'Quick as White' meteen het verschil horen met de Kasai Allstars. In de openingstrack van 'In the 7th Moon' komt de Congolese supergroep immers erg melodisch en polyfoon voor het voetlicht. Bovendien is dit hier extra gemakkelijk te horen, aangezien de verschillende lagen geleidelijk aan gestapeld worden, zodat de luisteraar mooi kan volgen hoe de complexe ritmiek van de muziek geboren wordt. Boven deze ritmisch-melodische basislagen verschijnen solo- en groepgezangen die geleidelijk aan het trance-effect mee opvoeren. Bovendien zijn in 'Quick as White' enkele uiterst kenmerkende elementen van het Kasai-geluid duidelijk te horen. Enkele van deze typische klanken worden belicht bij In detail.

Meer over Kasai Allstars


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.