Trompettiste Lina Allemano komt uit Edmonton, Alberta, studeerde aan het Banff Centre for the Arts in Canada en is sinds vijftienjarige leeftijd actief als professioneel muzikant. Ze speelde samen met o.a. Joey Baron, Joe Lovano en Dave Holland, maakt deel uit van diverse bands uit Toronto en New York en leidt drie eigen ensembles: de Lina Allemano Four (met Brodie West op alstax, Andrew Downing op contrabas en drummer Nick Fraser), het improvkwartet N (met Fraser, Rob Clutton op bas en Ryan Driver op analoge synthesizer) en het Titanium Trio (Fraser, Clutton). ‘Live at the Tranzac’ is het vijfde album van de Lina Allemano Four, na ‘Concentric’ (2003), ‘Pinkeye’ (2006), ‘Gridjam’ (2008) en ‘Jargon’ (2010).

Over de audio

Voor het spektakel moet een mens het niet doen. Lina Allemano is niet de dame om zwaar door te scheuren in extreme registers, tempi of dynamische schakeringen. Haar sterkte ligt in het melodische en dat laat ze op ‘Tiger Swallowtail’ overtuigend horen.

De basis voor de track wordt gelegd door een loepzuiver drumritme, waarbij later de drie melodische instrumenten een eigen laagje leggen, iedereen met een eigen bijdrage, waardoor er een vrij contrapunt ontstaat dat ook later opgezocht zal worden. Wanneer drums en bas regelmatig worden, nemen ze even een meer begeleidende functie op waardoor Allemano alle ruimte krijgt. Niet voor lang echter, want Wests altsax komt snel het kwartet vervolledigen en Downing en Fraser weken zich los uit hun ondersteunde rol, waardoor opnieuw er gelijkwaardigheid binnen het viertal komt.

Daarna is het aan West om de centrale rol op te eisen, weliswaar zonder dat de ritmetandem achter hem in louter begeleidende patronen vervalt. Wanneer West voor trillerachtige figuren kiest, ziet Allemano haar kans schoon om met een gelijkaardig idee aan te sluiten.

Meer over Lina Allemano Four


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.