Lucien Goethals werd geboren in 1921, bracht zijn jeugd door in Argentinië en belandde pas na de Tweede Wereldoorlog terug in België. Op het Gentse conservatorium zette Goethals zich geleidelijk aan meer en meer af van de academische traditie en belandde hij in de wereld van avant-garde en de nieuwe compositietechnieken. In 1963 werd het IPEM (Instituut voor psycho-akoestiek en elektronische muziek) opgericht en meteen was de componist Goethals (die ondertussen ook producer is bij de BRT, nu VRT) van de partij. De belangstelling voor elektronische muziek kenmerkt Goethals tot op vandaag, wat hem niet belet om ook zuiver akoestisch en zelfs toonschilderende te werken.
Goethals was jarenlang leraar analyse aan het conservatorium van Gent en werd bekroond met verschillende prijzen. Rond Lucien Goethals ontstond in 1996 een naar hem genoemde vzw (S Lucien Goethals) die zich toelegt op het promoten van nieuwe muziek.

Over de audio

In 1998 zette Lucien Goethals vier gedichten uit Federico García Lorca's 'Libro de Poemas' op muziek voor ensemble en mezzo-sopraan. Het eerste gedicht van de vier ('El Concierto Interrumpido' – 'Het Onderbroken Concert') dateert uit 1920 en evoceert op een indringende manier het desolate van de nacht, zonder grote dramatiek, maar juist daarom met een geweldige lading.
Goethals heeft die verstilde sfeer overgenomen in zijn muziek, waardoor de zangeres geen moeite moet doen om verstaanbaar te worden: het ensemble van percussie, cello, viool, altviool, piano, fluit en basklarinet omringt mezzo Lucienne Van Deyck zonder haar in te sluiten. De transparantie blijft het hele stuk door gewaarborgd.
Bovendien gebruikt Goethals de instrumenten (en de stem) om bepaalde woorden in de tekst te accentueren en zelfs te verklanken (vb. sordamente, sombra, taberna, viento – zie In detail) zonder het er al te dik op te smeren. De muziek moet vooruit gaan en de nachtelijkse sfeer blijft dominant, waardoor 'El Concierto Interrumpido' een werk wordt dat zowel qua atmosfeer als wat betreft de gedetailleerde uitwerking meerdere beluisteringen blijft boeien. Zowel voor de gespecialiseerde luisteraar als voor de leek.

Meer over Lucien Goethals


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.