Toen de Braziliaan Marcelo Maldonado Gomes Peixoto 11 jaar was, kwam zijn vader op een dag thuis met 'Planet Rock' van Afrika Bambaata. Dat was de eerste kennismaking met rap. Met het skatebord onder de arm leerde hij later de Beasty Boys en Run DMC kennen en begon zijn eigen rhymes te maken. Terwijl hij prullaria op straat en t-shirts op rockconcerten verkocht, werd zijn vloeiende stijl opgemerkt en zo belandde Marcelo D2 zonder meer ervaring dan die van de sloppenwijk op het podium. Jaren later is de rapper vader van vier kinderen, heeft hij 900 000 cd's verkocht met zijn rap-rockband Planet Hemp en zegt hij twee tot vier kilo maconha (marihuana) per jaar te roken. "Ik heb alleen een microfoon en een joint nodig, niets meer". Dat hij ook solo voor vonken kan zorgen, wordt duidelijk met 'Looking for the Perfect Beat (À Procura da Batida Perfeita)', die meteen als beste Braziliaanse plaat van 2003 genoemd werd. Het is zijn tweede solo-album maar het eerste dat de grote oversteek naar Europa maakt. Samen met Beasty Boys-producer Mario Caldato Jr. ging MD2 op zoek naar de beste beat en daar komt hij aardig bij in de buurt. Het is uitstekende sambahiphop geworden waarop zowel gehoofdknikt als geheupwiegd mag worden.

Over de audio

In 'Profissão M.C.' is de aanstekelijke mix tussen hiphop en samba zeer goed te horen. De up-tempo beat van drummer Mamão en percussionist Tuca verraadt meteen al een klein beetje dat dit een verdoken sambanummer is. Wanneer de opgefokte synthesizerklankjes er bij komen, voelt de luisteraar al meer nattigheid en na een halve minuut knalt er een traditioneel samba-loopje uit de boxen. Als Rodrigo Nuts dat vervolgens in stukjes uit elkaar scratcht, is de cirkel rond: vrolijk stuiterende sambahiphop die alleen maar uit Brazilië kan komen.
Het Braziliaans Portugees is een geweldige taal om in te rappen. Hoewel het aanleunt bij Spaanse rap klinkt het voller, warmer en minder staccato. Marcelo D2 bezingt in 'Profissão MC' met een opgejaagde flow het beroep van de MC: "quem representa a rua no mic? quem é?/ um dos elementos que mantém a cultura de pé/ capacidade de pôr a moral do povo pro alto" ("wie vertegenwoordigt er de straat met de microfoon? wie?/ één van de elementen die de cultuur staande houdt/ bekwaam om de moraal van het volk op te krikken"). Marcelo D2 heeft het in zijn teksten niet over bitches en niggas maar over de kracht van de mix die hij maakt. Producer Mario Caldato Jr. heeft de raps in dit nummer extra levendig gemaakt door MD2 in dialoog met zichzelf te laten gaan. Vraag en antwoord, links of rechts, enkel of dubbel opgenomen, het is steeds MD2 maar het klinkt als een podium vol Braziliaanse rapeiros. En daar krijgt niemand genoeg van, toch?

Meer over Marcelo D2


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.