De Amerikaanse componiste en orkestleidster Maria Schneider werd geboren in Windom (Minnisota). Ze studeerde bij Bob Brookmeyer en was van 1985 tot 1988 assistente van de legendarische componist en arrangeur Gil Evans (Miles Davis). Toen ze in 1985 naar New York trok, formeerde ze haar eigen bigband die jarenlang een vast stek had in Visiones in de Greenwich Village. Met haar orkest bracht Maria Schneider zes cd's uit, waarvan er vier verschenen op het befaamde label Enja. In 2004 won ze een Grammy (beste album van een jazzensemble) voor 'Concert in the Garden' en drie jaar later nog een met haar compositie 'Cerulian Skies' uit 'Sky Blue' (beste instrumentale compositie).
Maria Schneider schreef muziek in opdracht van andere orkesten (o.a. Mel Lewis) en werkt momenteel haar eerste werk voor symfonisch orkest af.

Over de audio

Voor 'Rich's Piece' werd Maria Schneider naar eigen zeggen geïnspireerd door de sound van tenorsaxofonist Rich Perry. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze in het hele stuk dominant aanwezig is: van het voorstellen van het muzikale basismateriaal (gelijkende formules in a a b c d-structuur) tot de passage waar hij alle soloruimte krijgt.
Het orkest wisselt van statig tot wolkachtig en wordt vooral tijdens de solo van Perry direct door Maria Schneider zelf gestuurd. Het metrisch vrije van de begeleiding geeft haar immers als dirigente (in samenspraak met de solist) de kans om muzikanten te laten inzetten wanneer het haar lijkt te passen. Zo wordt het orkest een schuivende ijsschots waarvan Schneider de richting bepaalt. Pas wanneer dalende motieven het heft in handen nemen en continu herhaald worden, neemt de muziek terug vaste vorm aan.
Een gedetailleerde analyse van 'Rich's Piece' is te vinden bij In detal.

Meer over Maria Schneider Orchestra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.