De Duitse kunstenaar/muzikant Carsten Nicolai werd geboren in 1965 in Karl-Marx-Stadt en leeft en werkt momenteel in Berlijn. In 1994 richtte hij Noton.Archiv für Ton und Nichtton op als een platform voor conceptuele en experimentele projecten rond muziek, kunst en wetenschap. In 1999 ging Nicolai's Noton Archiv scheep met het label Rastermusic van Olaf Bender en Frank Bretschneider, een samenwerkingsverband dat tot op vandaag standhoudt. Raster-Noton is dan ook nog steeds de thuishaven voor Nicolai's muziek, opgebouwd uit microscopisch fijne geluiden, die hij als Noto de wereld in stuurt. Als kunstenaar werd Nicolai's werk reeds tentoon gesteld in o.a. Milaan, Berlijn, Leipzig, New York, en Tokyo. Performances van hem waren reeds te zien in en op ondermeer Dokumenta IX (Kassel), Sonar Festival (Barcelona), Bauhaus (Dessau), Guggenheimmuseum (New York) en Ars Electronica (Linz).

Over de audio

Als Noton lijkt Carsten Nicolai wel een elektronicamuzikant die als een exacte wetenschapper – inclusief witte labojas, steriele handschoenen en stofmaskertje – in alle eenzaamheid aan knopjes zit te draaien of metertjes zit te observeren. 'MM' is opgebouwd uit zoemen dat zo van wetenschappelijke apparatuur afkomstig zou kunnen zijn. Een terugkerende korte toon klinkt als een onderzeeër die de diepte van het water peilt en het afgemeten geknets zijn net vonkjes die, nauwkeurig geobserveerd, van hier naar daar overslaan. Ook de beat die even in het nummer het geheel nog steviger aflijnt is 100% academische verantwoord. Opvallend hierbij is dat, ondanks al het abstracte geluid en de gemillimeterde compositie, de muziek ook de nodige warmte heeft om door en door menselijk en esthetisch te klinken.
'MM' werd opgenomen in 2002, verscheen op de promotie-cd 'A1' (Raster-Nton. Archiv 1) – gratis verdeeld aan alle abonnees van het Britse muziekmagazine Wire – en is dus niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Noto


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.