Peter Adriaansz werd geboren in 1966 in Seattle, maar kreeg zijn muzikale opleiding in Nederland, aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam waar hij les volgde bij o.a. Louis Andriessen en Brian Ferneyhough. De muziek van Adriaansz heeft vaak een onderzoekgericht karakter, waarbij, structuur, wiskunde en een fascinatie voor geluid hoorbaar aanwezig zijn. Als componist werkte Adriaansz samen met symfonische orkesten en gespecialiseerde ensembles als het Ives Ensemble, MusikFabrik, Orkest de Volharding, het Schonberg Ensemble en de Slagwerkgroep Den Haag, waarvan hij tevens artistiek leider is.

Over de audio

In de composities ‘Waves’ onderzoeken Adriaansz de perceptie van tijd en geluid. De muziek is opgebouwd uit lange klanken en trage veranderingen die (door vb. veranderende samenklanken) weer andere evoluties met zich mee brengen. ‘Waves 5-7’ werden eind 2007 geschreven voor het Ensemble Klang.
Centraal staan twee groepen instrumenten. De eerste wordt gevormd door piano en gitaar die beiden met Ebow bespeeld worden. Het eerste instrument maakt gebruik van de noten van de welgetemperde stemming (de bekende zwarte en witte toetsen), de gitaar gaat fijner tewerk en speelt kleinere intervallen die normaalgezien “tussen” de op elkaar aansluitende toetsen van een klavier zouden vallen. Daarbij worden de details niet beperkt tot kwarttonen, maar worden ook 1/6de en 1/8ste tonen gebruikt, waardoor de samenklanken heel dicht tegen unisono’s aan kunnen zitten, zonder het echt te zijn, met alle auditieve gevolgen van dien. De lange klanken van de piano en de gitaar worden verder bijgekleurd en (door de combinatie ermee) veranderd door het toevoegen van percussie en blazers.
‘Wave 6’ is het middendeel van de trilogie die bestaat uit delen 5, 6 en 7 van de reeks en vertrekt vanuit een hoger register dan ‘Wave 5’. De op- en afbouw van de dissonantie wisselt sneller dan voorheen, waardoor het tempo van de golfbeweging in de muziek versneld wordt. Goed hoorbaar zijn de zwevingen die ontstaan bij het spelen van microtonale en andere dissonante intervallen. De muziek is hier niet louter een auditieve gewaarwording, maar is haast letterlijk voelbaar.

Meer over Peter Adriaansz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.