'Julie' is de vierde opera van de Belgische componist Philippe Boesmans. In samenwerking met librettist Luc Bondy reduceerde hij het toneelstuk 'Freuke Julie' van Artur Strindberg tot een gebald drama van ongeveer zeventig minuten. Wat overblijft is de driehoeksverhouding tussen Julie, dochter van een graaf, huisbediende Jean en diens verloofde Kristin, de keukenmeid. De opera werd gecreëerd in de Brusselse Muntschouwburg in maart 2005 en kende onmiddellijk een enorm succes, met na de creatie ook opvoeringen in Wenen en op het festival van Aix-en-Provence.

Over de audio

Dit fragment is het einde van de opera. Nadat Jean en Julie samen de nacht hebben doorgebracht, wil Jean dat ze samen vluchten. Wanneer hij hoort dat ze geen eigen kapitaal heeft, verliest hij zijn interesse en wordt hij kil en agressief. Als Julie aankomt met geld van haar vader wil Jean de vlucht toch door laten gaan, tot beiden door Kristin worden betrapt en geen kant meer uit kunnen. In deze slotscène is te horen hoe Jean Julie tot zelfmoord drijft, wat ze doet met diens scheermes.
Naast de prima prestaties van beide zangers – de ronde en toepasselijk slijmerige bariton van Garry Magee en de donkere, melancholische mezzo van Malena Ernman – is het in dit fragment vooral de partituur zélf die indruk maakt. De fijnzinnige orkestratie van het slot grijpt naar de keel en laat een diepe indruk na. Ze dunt steeds maar uit tot enkel een zachte hartenklop overblijft, die uiteindelijk ook stilvalt.

Meer over Philippe Boesmans


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.