Voor Carsten Aermes (Phon.o) begint het allemaal in de vroege jaren '90 met plaatjes draaien in het voormalig Oost-Duitse Harz. Vanaf 1997 verlegt hij zijn actieterrein naar Berlijn, waar hij tijdens de herfst van 1998 begint zijn eigen muziek te produceren. Anderhalf jaar later (lente 2000) komt die aan de oppervlakte dankzij de ep 'Modul' op het Cytrax label van Kit Clayton. Voor hij in 2002 de overstap maakt naar Shitkatapult brengt hij voor Cytrax ook nog een tweede ep en zijn eerste langspeler 'Partition B' uit. Lang kan Shitkatapult niet genieten van de nieuwe aanwinst, want na één ep in 2003 valt Phon.o's productie stil. Hij is op dat moment immers aan het studeren aan de Berlijnse Kunsthochschule en installaties en geluids- en editwerk voor video's nemen zijn tijd in beslag. Tot Aermes in 2005 terug boven water komt met een 12" en de langspeler 'Burn Down the Town'. Bovendien opereert hij vanaf dat jaar ook, samen met Exsample, onder de naam The Bareback Show.

Over de audio

'Ridin' Dirty' is één van die nummers die bij een beluistering als muzikaal behang snel het etiket eentonig of monotoon opgeplakt zullen krijgen. Want inderdaad, van een echte climax, een echt doel is hier geen sprake. Voor dansliefhebbers zal dat ook niet meteen hoeven: de elektronische funk (inclusief brommen, mechanische bassen, pulserende beats, pruttelen en kleine storingsgeluiden) heeft een zodanige vettigheidgraad dat (vooral ongemanierd) shaken een natuurlijke reflex wordt.
En toch verbergt 'Ridin' Dirty' één en ander. Zo gaat Aermes zich de moeite getroosten om de muziek elke 14 seconden (vanaf 2'47" elke 28 seconden) aan te passen: een loopje bij, een loopje weg of ... geen loops. Wie vanaf 2'16" de "melodie" volgt zal merken dat deze qua toonhoogtes gelijk blijft, maar ritmisch steeds een andere gedaante aanneemt. Hier geen herhalend patroon, maar een verloop dat live gestuurd en aangepast wordt. Een heerlijk spelletje puzzelen voor de wakkere luisteraar.

Meer over Phon.o


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.