Riccardo Nova werd geboren in Milaan in 1960 en studeerde aanvankelijk fluit en compositie in zijn geboortestad, meerbepaald aan het Verdi Conservatorium en later ook bij Franco Donatoni aan de Civica Scuola di Musica. In 1989 studeerde hij af aan de Accademia Chigiana de Sienne. Zijn belangstelling voor Indische muziek resulteerde in studies in Bangalore (Karnataka) bij M.T. Raja Kesari.
Nova's werken waren te horen op festivals als Ars Musica (Brussel), Wien Modern, Présence (Franse Radio), Archipel (Genève) en het Tokyo New Music Festival en werden uitgevoerd door ensembles als Itinéraire, 2e2m, het Nederlands Blazers Ensemble, het Capricorn Ensemble, het Xenakis Ensemble en het Ensemble Recherche.
Sinds 1993 verblijft Nova geregeld in Zuid-India, waar hij samenwerkt met traditionele percussionisten.

Over de audio

In 'Ma's Sequence 8' is er niet naast Riccardo Nova's voorliefde voor Indische muziek te kijken. De meest opvallende kenmerken zijn natuurlijk de vocale percussie in het begin en de mrdangam (mridingam). Hiernaast is een westers blaaskwintet (fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn) te horen dat geregeld wisselt tussen stilstand en hyperkinetische bewegingen en tussen het samen in blok spelen of het loslaten van individuele muzikanten.
Na een versnellende episode belandt het stuk in een opmerkelijk deel waar de basisstructuur niet 8, 16 of 32 tikken of tellen duurt (zoals in het eerste deel van het werk), maar 13. Deze onregelmatigheid is nog een erfenis van de Indische muziekcultuur die 'Ma's Sequence 8' tot een heel opmerkelijke compositie maakt.
Deze opname werd gemaakt in Trento (Italië) en is niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Riccardo Nova


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.