De gitarist en udspeler Sam Shalabi werd geboren in 1964 in Libië en kwam op vijfjarige leeftijd met zijn ouders naar Canada. In de jaren '80 doolde hij rond in de punkscene van Montreal om in het volgende decennium de bocht te maken naar de geïmproviseerde muziek. Toch laat zijn verleden (of beter: zijn diverse verledens) hem niet los. Tot op vandaag is zijn muziek een plaats waar postrock, geïmproviseerde muziek, klanken uit het Midden Oosten en psychedelica elkaar treffen.

Shalabi is het bekendst van zijn band Shalabi Effect die in de jaren '90 begon als een duo met Anthony Seck, maar in 2008 werd uitgebreid tot een kwartet met bassist Alexandre St. Onge en percussionist Will Eizlini. In het begin van de 21ste eeuw begon Shalabi ook solistisch op te nemen, wat resulteerde in vier soloplaten waarvan 'Eid' (januari 2008) de meest recente is. Verder is en was Shalabi ook te horen in groepen als Detention, Molasses, Po, 'Gypt Gore, en in trio met David Kristian en Alexandre St-Onge.

Over de audio

Shalabi's vierde soloplaat 'Eid' ontstond grotendeels tijdens zijn verblijf in Egypte in 2006 en kreeg definitief vorm in Montreal en Vancouver in de eerste helft van 2007. Oorspronkelijk was het idee om songs te schrijven voor specifieke zangers, later om een moderne Arabische popplaat te maken. Geleidelijk aan geraakte de twee verstrengeld en 'Eid' werd een bijzonder gevarieerde plaat met grote contrasten tussen de verschillende tracks.

Dat de vlag Arabische pop meer dekt dan alleen de standaard Arabische popsongs wordt met 'Eid' snel duidelijk. De track is een klankcollega van snaardrones, stemmen, snerpende blazers, elektronica en strijkers die kolkt en borrelt als het leven in een chaotische grootstad. Het fundament van drones wordt al meteen gelegd en krijgt later het gezelschap van melodieën, nu eens door één strijker, dan weer door een hele groep. De ene keer boven de begeleiding uit, de andere keer verzwolgen door het pak geluid dat Shalabi er bij weeft. Hierdoor wordt de luisteraar, ondanks de herkenbare elementen, nooit echt rust gegund en moet die mee op de deinende golven van 'Eid'.

Meer over Sam Shalabi


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.