Het Noorse trio Splashgirl neemt haar tijd: de snelle muzikale hap is aan de deze klassieke piano-bas-drum formatie niet besteed. Met overwegend trage tempi en niet zelden een zachte dynamiek, verwachten de in Oslo wonende muzikanten heel wat concentratie en engagement van de luisteraar. Sinds de oprichting van de groep in 2004 brachten Andreas Stensland Løwe (piano en elektronica), Jo Berger Myhre (contrabas) en Andreas Lønmo Knudsrød (drums) vier cd’s uit. De eerste, ‘Doors. Keys.’ verscheen in 2007 op het label AIM. Voor alle andere albums vond het trio onderdak bij Hubro, waar ‘Arbor’, ‘Pressure’ (2011) en eerder dit jaar ‘Field Day Rituals’ verschenen. Voor deze laatste release werkte het drietal samen met producer Randall Dunn (Sunn O))), Earth). Doorheen de jaren speelde Splashgirl samen met muzikanten als Sidsel Endresen, Jan Bang en Eyvind Kang. Met de landgenoten van Huntsville nam Splashgril ook een split-lp op.

Over de audio

Splashgirl-bassist Jo Berger Myhre over ‘Concerning This Square’:

De studioversie van ‘Concerning This Square’ werd opgenomen in de Malabar Studios in Oslo, met Alex Kloster-Jensen (gitarist van Madrugada) tijdens de sessies voor ‘Pressure’, enkele dagen na de live-opname die ook op Kwadratuur te beluisteren is.

Doorgaans zijn onze studio-opnames live takes met eventueel wat overdubs, maar ‘Concerning This Square’ hebben we, althans tot aan de outro, in lagen opgenomen. De elektronische, percussieve geluiden (van een no-input feedback loop) dienden als kliktrack, iets wat wij doorgaans niet gebruiken. Hier werkte het echter wel, omwille van de orkestratie met koperblazers, elektrische gitaar en contrabas die je kan horen in het B-deel. De outro hebben we geïmproviseerd waarbij de drummer de rol van het elektronische ritmepatroon overneemt.

Meer over Splashgirl


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.