Tom Van Dyck (1967) kijkt niet op een groep meer of minder. Deze in Antwerpen wonende saxofonist is met t-unit7 niet aan zijn profstuk toe en zijn lijst van activiteiten en samenspelverbanden leest dan ook als een rollercoaster van combo's en bigbands. Zo was hij verantwoordelijk voor de oprichting van Pentachrome (1997) en Odds On (2000). Na de split van deze laatste groep stampte hij het Tom Van Dyck 4-tet uit de grond en zag Quintessence (een kwintet met o.a. Robin Verheyen) het levenslicht. In 2003 was hij een van de stichters van het Saxkartel, waarmee hij drie jaar later de Grand Prix du Jury op Tremplin Jazz d'Avignon binnenhaalde.
In 2005 werd Van Dyck componist van de Village Big Band, het huisorkest van de Brusselse club The Music Village en een jaar later nam hij dezelfde functie op bij het Tuesdaynight Orchestra dat een vaste stek had in The Sounds (Brussel).
In juni van datzelfde jaar richtte hij t-unit7 op met Michel Paré, Peter Delannoye, Herman Pardon, Mark Haanstra, Ewout Pierreux en Andrew Claes. Bij de release van hun debuutalbum 'The Wind's Caress' (januari 2008) was deze laatste vervangen door Fred Delplancq.

Over de audio

'Dislectically Divided' (een compositie van Van Dyck) is de opener van 'The Wind's Caress' en laat meteen de no-nonsense jazzkant van t-unit7 horen. Met een stevig tempo, een potente drive en een forse sound wordt er meteen ingevlogen. Brutaal wordt het nooit, maar de energie spat eraf. Diezelfde esthetiek wordt doorgetrokken in de soepele altsaxsolo van Van Dyck. De levendige ritmesectie waarboven hij te horen is, geeft hem geen paar seconden rust en stuwt het nummer verder naar de pianosolo van Ewout Pierreux. Die weet de spanning verder op te drijven zonder daarvoor naar de gemakkelijke dynamische hulpmiddelen te grijpen. Zijn lange lijnen houden de luisteraar op het puntje van de stoel en sleuren die steeds verder het nummer in. Met de terugkeer van het catchy thema krijgt 'Dislectically Divided' een oerklassieke vorm die op geen enkel moment de vitaliteit van de muziek in de weg staat.

Meer over t-unit7


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.