Tijdens het Festival au Desert (januari 2008) jammen de leden van de groep Dirtmusic gedurende drie dagen met aanwezige jongeren. In deze spontane samenspelsessies liggen de wortels van de groep Tamikrest, acht jongeren uit Kidal in Mali die opgegroeid zijn in de Sahara met traditionele muziek en de songs van Tinariwen. Later leren ze Jimi Hendrix, Mark Knopfler, Pink Floyd or Bob Marley kennen, muzikanten van wie echo’s te horen zijn in hun eigen werk.

In januari 2009 nemen ze, samen met Dirtmusic, het album ‘BKO’ op. Een half jaar later hebben ze een eerste album onder eigen naam klaar: ‘Adagh’. In het daaropvolgende jaar touren ze door Europa en in 2011 releast Glitterhouse (dat ook al de vorige platen uitbracht) Tamikrests twee album ‘Toumastin’.

 

Over de audio

Van alle nummers op ‘Toumastin’ heeft ‘Ayitma Madjam’ de lekkerst lopende groove. Bluesachtig gitaargetokkel legt de fundamenten waarop functionele percussie geplaatst wordt. Een opvallende rol is er voor de basgitaar die, zoals wel meer op het album, een eigen ritme krijgt, waardoor de begeleiding leeft, beweegt en borrelt.

Hierop worden de verschillende stemmen geplaatst, waarbij de vraag van Ousmane Ag Mossa steeds een antwoord krijgt van de scherper klinkende vrouwenstemmen. Hierdoor krijgt ‘Ayitma Madjam’ nog extra kleur en reliëf, zonder dat er muzikaal grote manoeuvres uitgevoerd worden. Enkel de break “verstoort” even de natuurlijke flow, maar lang duurt het niet voor de begeleiding weer opgebouwd is en het nummer verder op weg kan. 

 

Meer over Tamikrest


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.