'No Cities Left' is de derde release van het uit en rond Montreal afkomstige The Dears. Zanger, gitarist, toetsenist en programmator Murray Lightburn is de man achter deze band die in 1995 het levenslicht zag, maar sindsdien al heel wat personeelswissels te verduren kreeg, onder andere een gitarist, een drummer en twee bassisten. Het is Lightburns bedoeling om met The Dears muziek te maken vanuit "echte emoties", wat zich vertaalt in teksten die weinig opbeurend zijn. De muziek op 'No Cities Left' is echter niet zomaar mistroostig te noemen. Brede rock en zelfs symfonische trekjes zijn het album niet vreemd, waarbij allerlei instrumenten van strijkers tot fluit, saxofoon, trompet of melodica het eerder zwarte geheel tegelijkertijd glansrijk maken en soms zelfs wat kitscherig.
Naast Lightburn bestaat de band voor 'No Cities Left' uit Natalia Yanchak (toetsen en zang), Martin Pelland (bas en zang), George Donoso III (drum) en een handvol strijkers en blazers.

Over de audio

Het begint allemaal redelijk bescheiden: meer dan een akoestische gitaar en keyboards is er aan het begin van 'We Can Have It' niet te bespeuren. Ook de eindeloos lange strijkertoon laat nog niet voorvoelen wat er later te gebeuren staat. Twee minuten ver begint de track dan echt open te plooien. De pittige drumdrive zet de song op de rails en na een passage van fluit en melodica neemt 'We Can Have It' de allures aan van een episch brede rocksong, om met de komst van de beweeglijke strijkers helemaal symfonische allures te krijgen. Anderhalve minuut voor het einde begint het nummer dan terug dicht te vouwen om in alle eenvoud te rusten gelegd te worden.
De symfonische kwaliteiten van 'We Can Have It' komen overigens niet alleen tot uiting in de orkestratie (met naast strijkers, fluit en melodica ook nog trompet), maar ook in de structuur van het nummer. Wie op zoek gaat naar een refrein kan lang bezig blijven. De structuur van het nummer sluit mooi aan bij de opbouw van het arrangement: in één grote lijn op en terug af.

Meer over The Dears


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.