The Dillinger Escape Plan, de band waarvan de bio al even mitrailleurachtig klinkt als de muziek:
De groep zag het levenslicht in New Jersey in 1997 met gitarist Ben Weinman, bassist Adam Doll, drummer Chris Pennie en brulboei Dimitri Minakakis. Al snel volgde een titelloze mini-cd, maar vooral een reeks vernietigende liveshows in kleinere clubs van het midwesten en het noordoosten van de VS. In de herfst van datzelfde jaar verscheen een demo: 'Under the Running Board'. Met slechts 8 minuten en 3 nummers is dit zondermeer een kleinood, maar wel eentje dat in de pers euforisch ontvangen werd. 'Under the Running Board' verscheen zelfs in de eindejaarslijstjes van diverse magazines.
In 1998 dook de groep de studio in om een eerste, officiële langspeler op te nemen: 'Calculating Infinity'. Nog voor deze cd het levenslicht zag (september 1999) werd Fulton vervangen door Brian Benoit en toerde de band door de VS als voorprogramma van Mike Pattons Mr. Bungle.
In 2000 maakte The Dillinger Escape Plan deel uit van de Warped Tour, naast o.a. Papa Roach, Blink 182 en Pennywise en trok de band ook buiten de VS van leer als headliner. Op het einde van dat jaar hield bassist Adam Doll het voor bekeken en kwam Liam Wilson in beeld. De traditie van jaarlijkse personeelswissels werd ook het daaropvolgende jaar in ere gehouden met het vertrek van Minakakis. Na een uitputtende zoektocht naar een vervanger werd voor Greg Puciato gekozen. Eind 2002 had deze, samen met de andere bandleden al weer een Amerikaanse en Europese tournee als support van System of a Down achter de kiezen. Tijdens daaropvolgende concertreizen als headliner werd nog even halt gehouden om een mini-cd met Mike Patton (Mr. Bungle, Fantomas, Faith no More) in te blikken.
Anno 2004 is het er dan met al het reizen en spelen toch van gekomen: de nieuwe (en pas tweede) full-cd 'Miss Machine' ligt in de winkel. Echt verwonderlijk kan het niet genoemd worden dat de band ondertussen alweer on the road is.

Over de audio

'Baby's First Coffin' laat The Dillinger Escape Plan horen in meest gevarieerde vorm. Deel 1 is een puzzelstructuur van drie korte riffs die elkaar bliksemsnel opvolgen. Na 13 seconden zijn ze allemaal een eerste keer gepasseerd. Daarna wordt de structuur overzichtelijker, maar de riffs niet eenvormiger: smerig rockend waarbij de geur van verschraald bier niet van weg te wassen is, doorrollend in de beste metaltraditie of gemillimeterd gelijk als betrof het een klassiek muziekstuk.
Gedurende exact één minuut schakelt de groep een versnelling terug voor een emotioneel geladen deel waarin de gitaar net iets meer flikkert en de stem werkelijk zingt: een verblindend contrast met het brute, maar perfect gecontroleerde en dus opzettelijke geweld van de andere minuten.
'Baby's First Coffin' was reeds te horen in de film 'Underworld' en werd zo de eerste studio-opname met vocalist Greg Puciato die officieel naar buiten kwam.

Meer over The Dillinger Escape Plan


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.