The Wombats is een van de nieuwe Britse groepen die het ondertussen al ferm geëvolueerde genre britpop opnieuw herkneedt en herschaapt. De uptempo drumpartijen en lo-fi gitaargeluiden die groepen als Bloc Party en Kaiser Chiefs enkele jaren geleden aan britpop toeschreven, staan nu nog steeds overeind. Recente evoluties brachten dan weer de invoering van het Britse, platte dialect (dankuwel Kate Nash) en zang die vaak in disharmonie met de muziek staat. Wat The Wombats daar op hun beurt nog aan toevoegen zijn de ironische invalshoeken in de teksten. Meteen ook de reden wat deze groep écht prettig maakt om naar te luisteren.

Over de audio

'My First Wedding' is zo een voorbeeld van originele invalshoeken. Op zich verraadt de titel geen thema waar nog nooit over gezongen is en ook de eerste tekstregel kan direct als cliché gecatalogiseerd worden: "This is my first wedding / and I hope it is my last." Wanneer het nummer zich verder ontvouwt, wordt al snel duidelijk dat het niet zanger Matthew Murphy is die voor het altaar staat. "Things would be fantastic / if me and the bride didn't have a past." De bruid wordt hierna als een ware succubus afgeschilderd met het refrein als hoogtepunt: "She's not that beautiful / she's not that beautiful! / Blame it on an evil twist of fate / that she created from the start."

Muziekaal is 'My First Wedding' een piekfijn streepje opzwepende muziek. Het nummer begint met (wat anders dan) kerkklokken die overgaan naar een stil afgemixt, snel aangeslagen gitaarakkoord. De tweede gitaar zorgt even later, samen met opzwepende tom-tomaanslagen voor de eerste opzwepende toets. De zang staat, in tegenstelling tot vele andere nummers van groep, niet haaks op de muziek, maar baadt nog steeds wel een heerlijk sympathiek Liverpools accent. Wanneer een new-waveachtige synth inzet, ondersteund door basdrumdreunen en het traditionele hi-hatgekletter, wordt het nummer al knap moeilijk om nog stil bij te zitten. En dan moet het onder distortiongitaren opgefokt refrein met zijn sympathieke 'pa-para'-achtergrondzang nog beginnen.

Meer over The Wombats


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.