De Nederlander Diederick Van Eck houdt van Vincent Van Gogh, zoveel is zeker. Met het levenswerk 'Van Gogh by Van Eck' brengt hij een mooie hulde aan deze armtierige, marginale kunstenaar die na zijn dood is uitgegroeid tot één van de groten der aarde. Elk van de twaalf liedjes op deze plaat zijn aanvullingen op een bepaald schilderij van Van Gogh waarin stukje bij beetje de man zijn levensverhaal, emoties en karaktertrekken aan het licht komen. Dit alles is tot stand gekomen uit een mooie combinatie van fictie en authentieke, historische bronnen (voornamelijk brieven aan broer Theo Van Gogh) en ingebonden in een mooi, lijvig boekje met illustraties, schilderijen, aanvullende citaten en achtergrondinformatie.

Over de audio

'Van Gogh by Van Eck' is een visueel en auditief alomvattend werk. Het zou dus ongepast zijn om beeld en geluid van elkaar los te koppelen. Om een nummer als 'The Bridge in the Rain' (met subtitel 'Show Me what's over the Bridge') nader onder de loep te nemen, is het niet slecht even het bijbehorende schilderij voor het oog te halen (link: http://www.vggallery.com/painting/p_0372.htm).

Van Gogh bevindt zich in een hongerige, jonge en uiterst creatieve fase in zijn leven en verdiept zich in de Japanse kunst. Zowel het lied als bijpassend schilderij bulken van de opgewekte kleuren. Lichtgroene en gele tinten zijn hier gereflecteerd in een vol melodieuze samenzang en krachtige elektrische gitaarpartijen. De dartele elektronicatokkels die het nummer inzetten, stellen de neerdalende regen in zijn verfrissende, speelse vorm voor. Regen is water en water zorgt voor nieuw leven. Van Gogh tracht in deze fase de meer duistere momenten uit zijn verleden te bannen en blikt naar een levendige toekomst aan de andere kant van de brug ("Show me what's over the bridge"). Dit nummer bestaat uit een vrolijke, veelgelaagde compositie - weliswaar zonder Japanse accenten – waarin piano, lichte elektronica en conventionele rockinstrumenten elkaar mooi ontmoeten en die vooral opvalt door zijn sterk en optimistisch thema. Ook dat laatste is zeker terug te vinden in het gelijknamige schilderij van Vincent Van Gogh.

Meer over Van Eck


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.