1-Speed Bike is het alter-ego van Aidan Girt, de drummer van Canada's postrocktrots Godspeed You! Black Emperor. Waar die groep het moet hebben van lang uit gesponnen, symfonische postrock die zelden onder de 10 minuten per nummer afklokt, is Girts soloproject heel andere koek. Op zijn vierde album klinkt 1-Speed Bike zoals vanouds: een muzikaal vuurwerk met een politieke boodschap.

Die boodschap is niet altijd even subtiel verpakt. Opener 'El Gallito Intro' is spoken word met een ingehouden drum&bassritme eronder, en begint met de niet mis te verstane regel I am the ruler of the world, ordained by God. I am George W. Bush . Verder op de plaat haalt Girt ook uit naar Condoleeza Rice, Tony Blair en een resem andere wereldleiders. Jammer genoeg gaat de boodschap vaak verloren in de muzikale onzin waardoor de woorden omringd worden. 'Someone Told Me Life Gets Easier in your 50's' balanceert constant op de grens tussen geloofwaardig en ronduit onnozel. Te snelle rockabillyritmes worden afgewisseld met van kermisbliepjes vergezelde drum&basdrums en verweven tot een opzwepend, maar even vaak irritant geheel. De ritmische vondsten die Girt af en toe uit zijn hoed tovert zijn dan wel origineel, maar vaak zitten ze ondergedompeld in een zodanig grote kakofonie aan randgeluiden dat je als luisteraar de moed niet kan opbrengen om echt op zoek te gaan. Of worden ze zo vaak herhaald en doorgedramd dat het leuke er halfweg het nummer alweer af is. Het prachtig getitelde 'If You Were a McDonalds, Your Lips Would Be an Orange Soda, but Your Dick Would Be a Shriveled-up Fry' is een goed voorbeeld van die aanpak. Het begint met een origineel ritme dat constant lijkt te twijfelen tussen laidback en opzwepend, doorspekt met een ontspannend gitaarlijntje. Jammer genoeg is het nummer niet meer dan een herhaling van dat ene loopje, waardoor het al na goed een halve minuut gaat vervelen.

En zo gaat 'Someone Told Me Life Gets Easier in your 50's' een uur lang door. Girt etaleert vooral zijn drumkunsten en zijn aanleg voor originele ritmepatronen, maar vergeet te vaak echte songs te maken. Voor drum&bass met een hoog hoempapagehalte zal ergens wel een publiek zijn, maar de combinatie met politieke boodschappen is vooral lachwekkend en irritant.

Meer over 1-Speed Bike


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.