Twee zaken vallen meteen op bij deze CD. Ten eerste is de bandnaam lichtjes veranderd met het uitroepteken dat van achteraan naar het midden is verhuisd. Ten tweede is er de (top)producer, Steve Albini, bekend als producer van o.a. Nirvana, PJ Harvey, Pixies, enz. Verder is er de hoes met vallende bommen op de voorkant en op de achterkant het netwerk van 's werelds vier grootste platenmaatschappijen die via dochterondernemingen banden hebben met grote wapenfabrieken.
Verder dan de hoes – en de website - komt deze politieke aanklacht niet. Godspeed You! Black Emperor (GY!BE) gaat namelijk voor de eerste keer volledig instrumentaal. In tegenstelling tot GY!BE's vorige albums geen stem(men) meer en ook geen field recordings. In de plaats komen sterk gestructureerde stukken in een democratische mix waarbij elk instrument even veel naar voren komt. Als luisteraar meander je mee via hypnotiserende, zachtjes opbouwende gitaar- en strijkerpartijen naar ruige distortionclimaxen die even worden aangehouden om daarna weer van voren te beginnen. Vreemd daarbij is dat je als luisteraar vaak de ultieme climax zit af te wachten. Alsof de echte ontploffing maar niet komen wil. Dit ongeëxplodeerd wapentuig (unexploded ordnance, U.X.O.) zorgt voor een voortdurende spanning tijdens en een leeg gevoel na het luisteren van 'Yanqui U.X.O.'.
Zo is er bijvoorbeeld het twintig minuten durende 'Rockets Fall on Rocket Falls' dat begint met steeds maar weer dezelfde triolen op de gitaar. Snel komen er dan begrafenisstrijkers bij en zo kabbelt de song even verder. Enkele minuten verder krijg je een plotse climax te horen, een korte adempauze met weer een triolende gitaar en melancholische strijkers, waarna een chaotisch, repetitief hoogtepunt volgt. Net als de gewenning aan al dit lawaai intreedt, valt 'Rocket Fall on Rocket Falls' weer stil. Enkel een gestage trom blijft over. Met een klarinet en een trompet wordt er dan heel langzaamaan naar een tweede climax toe gewerkt. Ook het eerste luik van '09-15-00' en van 'motherfucker=redeemer' volgen vergelijkbare patronen.
Met 'Yanqui U.X.O.' levert Godspeed You! Black Emperor een sobere plaat af. Binnen die soberheid valt er echter heel wat te beleven met een veelvoud aan instrumenten die subtiel opbouwen van lieve melodietjes tot hallucinante climaxen.

Meer over Godspeed You! Black Emperor


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.