Hoewel het voor de goegemeente waarschijnlijk niet bekend is, is de meest populaire Belgische metalband ooit nog steeds het doodseskader Aborted. Binnen België mogelijks niet, maar op de internationale extreme scene scheren de jongens rond opperhoofd Sven De Caluwé al jaren hoge toppen. Dat heeft voor een groot gedeelte te maken met hun stevige toerschema, dat hen al quasi overal bracht, maar evenzeer met hun sterke live-prestaties en uiteraard met hun albums. Waar voorganger 'Strychnine.213' net iets te modern klonk, hebben ze dat rechtgezet middels de mini 'Coronary Reconstruction' en slaan ze nu volop op ieders gezicht met het meesterwerkje dat 'Global Flatline' is.

Na een – alweer – onheilspellende intro mag het titelnummer de dans openen, en meteen wordt duidelijk dat Aborted weer in grote doen is: de barrage aan technische edoch groovy riffs, het onnavolgbare drumwerk van Ken Bedene en de raspende brulstrot van De Caluwé laten horen dat de kwaadheid er weer in zit, en zo hoort het ook. Weg zijn de moderne invloeden, weg zijn de allusies naar het verfoeilijke deathcore, glorieus terug van nooit echt weggeweest is de frenetieke death metal!

'The Origin of Disease' is alvast de tweede klepper (en is dan nog maar het tweede echte nummer van de schijf): de hoofdriff is zonder enig probleem in staat om de strot toe te knijpen, en alsof dat nog niet genoeg is, zorgen de oerkreten van frontman Sven wel voor de nagels door de gehoorgang. De band herneemt overigens de tracks van de – gelimiteerde – ep 'Coronary Reconstruction', dus wie dat heeft gemist, krijgt hier alsnog de kans om explosieve beestjes als het gelijkgetitelde nummer te ondergaan.

Ondergaan is trouwens het correcte woord, want Aborted beukt deze keer opnieuw als de beesten en laat dit album daardoor naadloos aansluiten bij eerder werk als 'Goremageddon', maar dan wel met de expertise en de speeltechniek van vandaag. Het geweldige is dan ook dat de band geregeld gas terugneemt, en het is zeker in de trage passages dat de moloch van death metal bottenvermorzelend tekeer gaat. Het maakt de snellere passages enkel venijniger. De slachtpartij sterft overigens bijzonder bedreigend uit met 'Endstille', een creepy song die in het donker verdraaid angstaanjagend klinkt.

Met 'Global Flatline' hijst Aborted zich opnieuw naar de top van de internationale death metal en laten de jongens meteen alle kritikasters verstomd staan. wie een hart heeft voor death metal met de nodige techniek en afwisseling, kan dan haast niet anders dan deze wereldschijf in huis halen.

Meer over Aborted


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.