Singer-songwriter Anton Walgrave debuteerde in 2000 met 'The Hum', maar ondanks de positieve respons van vele critici bleek het vooralsnog geen sinecure om een plaatsje te veroveren aan de top van het vaderlandse muziekfirmament. In 2006 tekende 'Shine' voor een bescheiden commercieel succes in het kielzog van 'Lost Soul', een getormenteerd luisterlied uit de soundtrack van de Vlaamse miniserie De Parelvissers.

Op langspeler nummer zes laat de perfectionistische troubadour van weleer de teugels vieren. 'Tame Hearts' blijkt een toegankelijk werkstuk waar kleurrijke sixtiespop, soulvolle bluesrock en toefjes elektronica elkaar vinden. De gloedvolle melancholie is echter niet helemaal verdwenen. De titeltrack drijft voort op een knisperende beat en zijdezachte toetsen, maar had wel twee minuten korter gemogen.

Zowel de thematiek als de akoestische slaggitaar van 'Jackie Came From A Mountain High' knipogen naar 'Jimmy' van Boudewijn De Groot, maar Walgrave kneedt het nummer tot een meeslepend marslied dat verder ingekleurd wordt met galmende pianoaanslagen en borrelende elektronica. De opzwepende ritmiek, de groovende bas en het euforische refrein maken van single 'Celebration' een buitenbeetje in het oeuvre van de Tiense bard.

Het zweverige 'Before I Ease My Mind' is gedrenkt in introspectie, terwijl het downtempo 'You Just Wanted This to Happened' flirt met triphop en Oosterse invloeden. De zeven minuten durende afsluiter 'Were You There' koppelt meanderende fingerpicking gitaren aan weemoedige vocalen. Een sfeervol strijkersarrangement bevestigt dat Anton Walgrave een begenadigd songsmid en componist is.

In vergelijking met zijn voorgangers kiest 'Tame Hearts' voor een breder klankenpalet, waar naast fijnversneden emoties doorleefde singer-songwriter tevens ruimte is voor luchtige pop en elektronische experimenten. Daar zit Walgraves samenwerking met Jeroen Swinnen (Daan, Vive La Fête) ongetwijfeld voor iets tussen. Het blijft een open vraag of deze koerswijziging de weg naar de mainstream kan plaveien, maar het levert alweer een fraaie plaat op.

Meer over Anton Walgrave


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.