Het heeft verdraaid lang geduurd voor de wereld tot de ontdekking kwam dat er ook in Rusland metalbands bestaan. Polen blijkt al langer een vruchtbare bodem te zijn voor metaal, vooral van het harde kaliber, maar ondertussen wurmt het Russische Arkona zich een weg naar internationale bekendheid. De band is overduidelijk geworteld in de pagan-traditie, maar klinkt niet alsof ze snelsnel een graantje willen meepikken van de folkmetalhype die tegenwoordig heerst. Door de Russische roots klinkt Arkona dan ook verschillend van de overwegend Scandinavische broertjes.

Het titelnummer mag de dans openen en hoewel er geregeld traditionele instrumenten opduiken (zoals een accordeon, viool en fluiten), wordt het voornaamste folkelement naar voren gebracht door de gitaren en de tempi. Meer dan eens komt Arkona in een swingende 6/8 maat de boodschap verkondigen. Deze band wordt van zang voorzien door een dame die niet alleen een heldere stem bezit, maar die tevens beschikt over een forse grunt. 'Yarilo' klinkt enorm Russisch, en beelden van matroesjka's en Kozakken vliegen voor het geestesoog voorbij. De melodieuze zang volgt heel vaak de muzikale begeleiding en het geheel swingt aardig weg. Wanneer de groep het gaspedaal indrukt voor de meer extreme passages en de dame in kwestie haar gromzang bovenhaalt, wisselt de sfeer en klinkt Arkona plots meer als een death metalband. Maar er wordt heel de tijd over en weer gegaan tussen het folky gedeelte en het rauwere metalaspect. Misschien een tikje schizofreen op het eerste gehoor, maar uiteindelijk werkt het wel. Bij sommige acts krijgt een mens al snel het idee dat de traditionele instrumenten te vaak worden bovengehaald, maar omdat Arkona deze meestal naar de achtergrond laat zakken zodra het wat harder mag, klinkt het geheel lekker afwisselend. Voor de folkmetalfanaten is er echter geen probleem, want er wordt constant gefloten, viool gespeeld of trekzak gebezigd; meer dan genoeg om een bijzonder levendige polka in te zetten. De band heeft dankzij zijn herkomst dan ook nog eens een kijk op de muziekstijl die licht afwijkt van de grote meerderheid, wat enkel in hun voordeel kan spelen.

Het vergt de moeite om Arkona een kans te geven: de songs zitten leuk in elkaar, zijn zeer afwisselend en dat alles in het Russisch wordt gezongen is weer eens iets anders dan Zweeds of Fins. Een veelbelovende band die net dat tikje anders klinkt dan de concurrentie: het blijft een leuke ontdekking.

Meer over Arkona


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.