Het loopt goed voor Arkona, de Russische folkmetalsensatie rond zangeres Masha. In hun thuisland waren ze al relatief bekend, maar het was het album 'Goi, Rode Goi!' dat de deuren van West-Europa voor hen opende. Niet echt verwonderlijk, want de leuke mix van Slavische folkdeuntjes en rauwe metal gekoppeld aan de afwisselende vocalen van Masha zijn dan ook behoorlijk aanstekelijk. 'Stenka na Stenku' is een tussendoortje in afwachting van de volgende plaat, maar toch opvallend aangezien er een paar kleine koerswijzigingen te horen vallen.

Het titelnummer mag de dans openen en is naar Arkona-normen verdraaid vrolijk. De melancholische ondertoon van vroeger is wat weg en de song zelf kent een erg aanstekelijk trekzakmelodietje. Ook opvallend is dat Masha nu nergens meer haar rauwe grom bovenhaalt, maar het vooral moet hebben van haar heldere, epische zang. Dat neemt niet weg dat 'Stenka ne Stenku' bijzonder leuk is en de beentjes perfect in beweging kan zetten. Opvolger 'Valenki' (een cover) is van hetzelfde laken een pak: een uptempo folkmetalsong met veel accordeon en een helder zingende Masha. Haar teksten zijn trouwens nog steeds in het Russisch en die voor Westerlingen exotische toets werkt wonderwel.

Het doorbraaknummer 'Goi, Rode Goi!' staat hier nog eens op in een akoestische versie, maar verdient toch extra vermelding omdat het niet louter gaat om een softe versie van een beuksong. Arkona stripte de song tot op het bot en maakte er een rasechte folksong van. Het sterke is dat dit nummer zelfs beter klinkt in deze naakte versie dan met elektrische gitaren en heel de zwik. 'Skal' is een mindere track, eentje waarbij de Duitse act Varg mag meespelen en -kwelen, maar het nummer is wat stuurloos en te on-Arkona om echt potten te breken. Maar gelukkig zetten de heren en dame dat recht met afsluiters 'Duren' (alweer een cover) en 'Noviy Mir', waar die Slavische inslag weer volop mag meespelen.

Voor een mini is 'Stenka na Stenku' alvast bijzonder interessant, niet alleen omdat de band luisteraars toch voor een stuk op het verkeerde been zetten. Indien dit de toon aangeeft van de volgende plaat, is het alvast reikhalzend uitkijken naar wat de toekomst voor Arkona zal brengen.

Meer over Arkona


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.