Ayreon is de naam van een zeer bijzonder project van de Nederlander Arjen Anthony Lucassen. De man maakt enkel conceptalbums, vaak met science fiction als rode draad en telkens worden die platen opgenomen met een hele resem gastzangers. Op elk album is er telkens een volledig nieuwe cast aanwezig. Dat is op 'The Human Equation' niet anders en eens temeer blijkt dat Lucassen een artiest is met een geweldig gevoel voor het schrijven van sterke songs.
Het grootste verschil met zijn vorig werk is dat 'The Human Equation' deze keer weinig met science fiction te doen heeft, hoewel er op deze plaat toch nog één kleine sci-fi verwijzing terug te vinden is. Dit keer staan de menselijke emoties centraal en hieraan wordt gestalte gegeven door een keure aan artiesten. Zo zijn onder meer Mikael Akerfeldt (Opeth), Devon Graves (Dead Soul Tribe) en Devin Townsend (Strapping Young Lad) aanwezig. De hoofdrol is weggelegd voor James Labrie, voor sommigen beter bekend van zijn werk bij Dream Theater. De dubbelelpee is opgebouwd rond een verkeersongeval, waardoor het hoofdpersonage in een coma terecht komt. In die coma kibbelen zijn emoties en probeert de hoofdfiguur met hun hulp zijn leven te overlopen. De wisselwerking tussen alle zangers is precies de aantrekkingskracht van Ayreon. Alle muziek wordt ingespeeld door Lucassen en zijn vaste drummer Ed Warby (Gorefest). Muzikaal gezien grijpt Ayreon terug naar de grote hardrockbands van de jaren zeventig en referenties aan Rainbow of Hawkwind zijn niet uit de lucht gegrepen. Dat vertaalt zich vooral naar veel keyboards en Hammondorgel, die vooral spacy klinken. Het gitaarwerk is doorgaans sober, met mooie wissels tussen akoestisch en distortion, gecombineerd met ongekunstelde en franjeloze solo's. De songs lopen naadloos in elkaar over wat het luisterplezier nog vergroot, maar dé uitschieters van dit album zijn zonder twijfel 'Day Eleven: Love' en 'Day Sixteen: Loser', waarop alle sterke punten van Ayreon dik in de verf worden gezet en quasi perfect naar buiten komen.
Dit is niet het eerste album van Ayreon dat bijzonder hoog zal scoren. Het vorige werk staat ook op eenzame hoogte. Toch heeft 'The Human Equation' een streepje voor omdat al het overbodige definitief weg werd getrimd en de songs gebalder voor de dag komen. Het uitmuntende werk van Lucassen kan hopelijk enkel beloond worden, want Ayreon is een belevenis die ieder minstens één keer meegemaakt moet hebben.

Meer over Ayreon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.