Arjen Anthony Lucassen staat bekend als het meesterbrein achter Ayreon en Star One. Beiden zijn projecten waarbij de brave man een hele rist gastzangers en –zangeressen laat opdraven om een soort rock/metalopera tot stand te laten komen, telkens met verbluffende resultaten. Nochtans heeft Arjen verscheidene malen de wens geuit om nog eens een echte band rond zich te verzamelen. Dat is met Stream of Passion aardig gelukt. Het lijkt misschien bizar dat een groep met slechts één studioalbum op het conto nu al met een live-album en -dvd op de proppen komt, maar live is wel de plaats waar Stream of Passion het best tot zijn recht komt.

Hoewel de artiesten die Arjen vergezellen behoorlijk onbekende namen zijn, zijn het zeker niet van de minsten. Drummer Davy Mickers verzorgt de kloeke polsslag voor de band: zijn bezwerende intro die het concert op gang trekt dondert immers door de zaal. De pompende baslijnen van Johan Van Stratum zijn heerlijk swingend en pianist Alejandro Millan amuseert zich hoorbaar te pletter. Ook al is Arjen Lucassen een behoorlijk gitarist, soloiste Lori Linstruth zet hem behoorlijk in de schaduw met haar flitsend spel. Maar dé kersjes op de taart van Stream of Passion zijn de zusjes Marcela en Diana Bovio. Hun fluwelen nachtegalengezang trekt de hele band naar eenzame hoogten. Ook live missen ze geen enkele noot, wat toch wel een behoorlijke prestatie is. Het geluid van deze dubbelaar staat overigens als een huis, zodat ook elk instrument loepzuiver hoorbaar is. Een bijzonderheid is dat Stream of Passion niet louter songs speelt van het debuut, maar er geregeld tracks uit het ondertussen omvangrijke oeuvre van Ayreon tussengooit. Er is zelfs ruimte voor het oudje 'Computer Eyes' van het Ayreon-album 'Actual Fantasy'! Het enthousiasme van de band werkt hoorbaar aanstekelijk op het publiek; reken hierbij de vlekkeloze uitvoering en je komt uit bij een aanrader.

Tegelijkertijd verschijnt van dit optreden een dvd, die concertgewijs precies dezelfde nummers brengt. Uiteraard zit hét grote voordeel nu in de beelden. Het gehele optreden is loepzuiver gemonteerd en in beeld gebracht en de grijns die Arjen Lucassen geregeld laat zien is het beste bewijs dat hij en band zich te pletter amuseren. De extra's van de dvd zijn niet bijzonder exhaustief, maar wel mooi: sfeerbeelden van de tournee, de videoclip voor 'Out in the Real World' en de 'making of' en een pak foto's. Het meest aangename is toch wel dat tijdens het optreden niet alleen de songtitels in beeld verschijnen, maar tevens een afbeelding van het album waar deze uit geplukt werden. Dat is bijzonder overzichtelijk.

Wie een zwak heeft voor progressief getinte metal gebracht door topmuzikanten en met topzangeressen is bij Stream of Passion aan het juiste adres. Het spelplezier spat van deze uitgaven af en geruggensteund met puike songs kan dit nauwelijks anders dan prachtig vuurwerk geven.

Meer over Stream of Passion


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.