Op hun eerste drie platen overtuigde Balkan Beat Box de global beat fans met hun zomerse mix van grooves en zigeunermuziek van over de hele wereld. Op hun vierde worp wordt er echter resoluut gekozen voor een meer groove-gerichte aanpak. Van avontuurlijke melodiëen is amper nog sprake en en ook inhoudelijk is het eerder geeuwen. Zelfs de heerlijk mekkerende sax van stichter Ori Kaplan is naar de achtergrond verdwenen.

De voor de hand liggende teksten over politiek misbruik, hebzucht, porno en kapitalisme ruiken ranzig en monden al te vaak uit in non-sensicaal geleuter (“Money leads to more money, power to more power” of “Everybody wants to turn dust into gold” getuigen niet meteen van diep revolutionair denken).

Het drietal uit Brooklyn concentreert zich meer op ‘songs’. Dit gaat ten voordele van stevige grooves die logischer in elkaar geknutseld worden. De arrangementen op ‘Give’ zijn voornamelijk elektronisch en gaan van ragga tot radiovriendelijke pop. De weinig instrumentale inbreng is bijna geheel terug te brengen tot muzikaal behangpapier. Vaak worden de blazers ingezet om elektronicaeffecten na te bootsen. Zo is het poppy ‘Political F*ck’ niet veel meer dan een pompende beat die het uitstekend zal doen om festivalmeutes op te zwepen.

In songs als het kale ragga-nummer ‘Suki Muki’ is het gebrek aan muzikale diepgang pijnlijk voelbaar. Hoewel de track lekker begint met een diepe beat en opzwepend militair geroffel zakt hij meteen na het inzetten van de zang compleet in elkaar. Kaplan bootst dom de diepe noten van de elektronica na en de flauwe rap haalt de vaart uit het nummer. Zoals elders op de plaat, heeft dit nummer in plaats van het goedkope ritme op een plastieken fluitje diepgaandere blaasarrangementen nodig die verder bouwen op het hoekige saxrefrein.

‘Give’ zet in op een commerciëlere clubsound en verliest veel van de oorspronkelijke aanpak van Balkan Beat Box. Melodie en durf hebben plaats gemaakt voor door platte groove gedreven nummers en een te oppervlakkige revolutionaire boodschap Door een totaal gebrek aan diepgang is Balkan Beat Box een gimmick van zichzelf geworden.

Meer over Balkan Beat Box


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.