Even verduidelijken: grondstichters Ori Kaplan en Tamir Muskat hebben weinig met de Balkan te maken, maar zijn beiden afkomstig uit Israël en hebben dit muzikaal project uitgewerkt in New York. Dat verklaart natuurlijk de vele culturele kruisbestuivingen waar deze elfkoppige bigband mee goochelt. Onder een bonte elektronische lappendeken van beats en samples schuilt wel een grote voorliefde voor zigeunermuziek, maar naast de verkondiging van universele vredesboodschappen blijkt 'fusion' of het samensmelten van stijlen een rode draad. Dat ook de tweede plaat van dit wervelende live combo soms een drukke zomerse cocktail is waarin hiphop, ska en zelfs rock doorheen Joodse, Arabische of gipsy-grooves gesmeten worden, benadrukt de betekenis van de titel 'Nu Med': de nieuwe mediterrane muziek.

Balkanfolk, folkapunk, etno-punk, balkan drum'n'bass, ... de meest bizarre omschrijvingen duiken op bij de muziek van Balkan Beat Box. Er is voor alle termen wel iets te vinden, gezien vooral eigenschappen als 'wild' en 'energiek' naar voren komen. Deze bonte bende lijkt immers soms wel een muzikale weerspiegeling van de culturele strijdlust die heerst rond de Middellandse Zee. Stilzitten is in elk geval iets dat niet bij dit plaatje hoort. Toch is 'Nu Med' geen onstuimig, chaotisch zigeunerfeest zoals die tegenwoordig overal opduiken, maar eerder een Manu Chao-achtige, doordachte zomerse cocktail. Waar vrolijke blazersthema's en bigbandpartijen er heerlijk op los swingen, zorgt een geheel van strakke ritmen en voorzichtige elektronica of postproductie voor een welomlijnd kader. Zo danst 'Hermetico' op hiphopritmen en Spaanse raps, terwijl Arabische sfeerinstrumenten het geheel temperen en het geweldige 'Digital Monkey' doet min of meer hetzelfde met raggaritmen en Joodse melodietjes. Zo is elk van de twaalf volwaardige songs een uniek feest waarbij blazers het vuur aan de schenen leggen en een grappige, kort gebekte zang veelal aanwezig is. Toch is ook die lijn wankel, want 'Habibi Min Zaman' zweeft op heerlijk golvende, Oosterse vrouwelijke zangen en een bigband feestje als 'Balcasio' heeft duidelijk geen nood aan een vocale interventie. Snelle en opzwepende momenten staan naast sierlijk schrijdende muziek. Zo is het instrumentale 'Quand Est-ce Qu'on Arrive' een langzaam rondmarcherende ode aan vingervlugheid op gitaar, trompet en fluit, terwijl 'Delancy' bulkt van springerige ritmen en instrumentale bijdragen.

'Nu Med' laat zien dat Balkan Beat Box veel meer in zijn mars heeft dan het grote deel Balkan- en gipsybands die deze zomer als paddestoelen uit de grond rijzen. Niet enkel een cultureel erg ruimdenkende muzikale mengelmoes, maar ook een heerlijk strak, feestelijk karakter siert deze cd. Verder zorgen de nodige digitale effectjes en pittige geluidjes uit hande van elektronicafreak Tamir Muskat voor het passende animo. Zo veroorzaakt dit combo geen seconde verveling of eentonigheid, maar ook nergens een soms enerverende, Zuiderse drukdoenerij. In één woord: wereldklasse!

Meer over Balkan Beat Box


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.