Of het nu aan de moeizame samenwerking voor de vorige plaat ligt of het feit dat Broken Social Scene altijd al een wisselend entourage heeft gekend, is niet zeker. In elk geval heeft frontman en oprichter Kevin Drew samen met rechterhand Brendan Canning besloten om elk zogezegd een soloalbum op te nemen. Zowel inhoudelijk (met sfeervolle en gevatte indiepop) als achter de schermen (met vele oudgekenden die ook op eerder werk meededen) verandert er echter niet veel. Dat wil zeggen dat 'Spirit If ...' weer een heel mooi en knus schijfje is met een leuke drive en veelgelaagdheid waarin veel te ontdekken valt.

Het wereldje van Broken Social Scene, gemakkelijkheidhalve Kevin Drew, is er één waar speelse creativiteit en sfeervolle intimiteit hand in hand gaan. Akoestisch gestoelde liedjes met een zachtmoedige samenzang worden in een warm en sterk verweven instrumentaal kader geplaatst dat zich gelukkig nooit echt opdringt. Zo dagen Drew en co de luisteraar uit als het ware in elk nummer op ontdekkingstocht te gaan. Grondige aandacht leert dat in de verte wederom veel blazers aanwezig zijn, dat een meer sober nummer als 'Safety Bricks' met fluit en banjo richting americana neigt en dat zowel samples, strijkers als achtergrondzang ongemerkt mee in het sfeerkader kruipen. Excentrieke uitstapjes die de Scene vroeger al eens durfde te nemen, hebben ietwat plaatsgemaakt voor een universele melancholie, maar dat belet deze cd niet soms aardig uit te pakken. 'Lucky Ones' deint lang in zijn dromerige psychedelica op en neer, maar bloeit soms mooi open met steviger gitaarwerk of gospel-achtige zangpartijen. Misschien dat sobere, akoestische momentjes als 'Gang Bang Suicide' met beltonen en karige elektronica wat balanceren op de rand van broosheid (aangezien Drew zijn stem ook wat geforceerd de hoogte in stuurt). Van de andere kant doet een al even sober 'Aging Faces / Losing Places' het met diepe blazerstoten, strijkers en hoge falsetstemmetjes wel goed dankzij een complexe mengelmoes van ingrediënten. Toch komen de uitbundige momenten van dit plaatje als het enigszins overstuurde 'Backed Out on the ...' als een welkome afwisseling over, al is de selectie als eerste single misschien wat ambitieus gezien het niet representatieve karakter ervan.

Broken Social Scene is aan een nieuw tijdperk toe: eentje waarin telkens één muzikant van het gezelschap het creatieve ei uitbroedt en de anderen ter ondersteuning inroept. In dit eerste experiment, dat wel twee jaar tijd heeft gevraagd om volledig te rijpen, hoeft dat in elk geval geen kwaliteitsverlies te betekenen. 'Spirit If ...' is een geweldig groeiplaatje dat amuseert en kalmeert. Dit is puur emotie, gevoel, lachen en tranen tegelijkertijd, vernieuwing en herkenning...kortom, dit is een erg toffe cd.

Meer over Broken Social Scene


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.