Is het door de Antwerpse omgeving dat de muziek van het funk-collectief Brzzvll (voorheen Brazzaville) aan de vroege albums van dEUS doet denken? De link laat zich niet zomaar verklaren, hoewel beide bands durven vertrekken van stevige, swingende baslijn en daar gerust no nonsense-vocalen overheen durven plaatsen die slechts half gezongen zijn. Het feestelijke 'Somwhereto', de song met het grootste hitgehalte van 'Happy Life Creator', werd ingezongen door Gregory Frateur (zanger van Dez Mona) en die verleent het nummer nog een extra vettig kantje. Van dEUS nam 'Brzzvll' ook de gemonteerde stemmetjes (tussen verscheidene tracks door) over. Maar of de intermezzi hier echter even populair zullen worden als die van 'Pocket Revolution' blijft uiteraard de vraag.

Gregory Frateur kwam reeds ter sprake, maar Brzvll bouwt het met akoestische instrumenten opgenomen rockfeestje met nog een aantal andere gastmuzikanten en twee uistekende producers: Ben Lamden (die werkzaam is bij het Britse, hippe label Tru Thoughts Records) en Werner Pensaert (die onder meer U2, Live en Rammstein onder zijn vleugels heeft gehad). Vooral onder invloed van die laatste wordt het geluid dikwijls nogal rock-getint. Daar is niets op tegen, maar eenmaal de geestige sound ten koste gaat van de complexiteit is er natuurlijk wel sprake van een ietwat spijtige trend. Dat is hier gedeeltelijk het geval: de vaste kern van Brzzvll, met enkele relatief grote jazznamen uit eigen land (denk maar aan Geert Hellings, Nicolas Rombouts of Andrew Claes) speelt de pannen van het dak, maar op werkelijk intelligente solo's is het lang wachten.

'Happy Life Creator' blijft dan ook in de eerste plaats gereserveerd voor een publiek dat zijn funk, jazz, soul en afrobeat lekker ongecompliceerd geserveerd wil zien. In dat opzicht is deze nieuwste plaat een lust voor het oor en met Brzzvll's sterke live-reputatie worden de cd-voorstellingen allicht onvergetelijk. De energie blijft er goed in en het album is evenwichtig opgebouwd, met tragere nummers en up-tempo tracks in een aangenaam afwisselende volgorde. Zeer goed kortom, maar een band met het potentieel van Brzzvll zou het ook verder van de vertrouwde paden mogen zoeken...

Meer over Brzzvll


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.