'Heron King Blues', Califone's tweede cd voor het gerenommeerde Thrill Jockey label, is hoe dan ook een aangename luisterervaring, al zullen de liefhebbers van echte songs toch wat op hun honger blijven zitten. Mooi klinkt het allemaal wel. Aan de ene kant wemelt de plaat van de folk-, country- en bluesreferenties met fijn getokkelde gitaren en zelfs nu en dan banjo. Aangelengd met soms wat oosters aandoende strijkers ligt er zo een ambachtelijk fundament dat aangevuld wordt met elektronica allerhande. Friedelend elektrische gitaren, goed gedoseerde distortion, keyboards en orgels mengen zich fijn onder het geluid, naast voorzichtige beats, lichte vervormingen en schuifelelektronica. Het resultaat is een lekker warm tapijtje van rootselementen en elektronica, waarin de mompelende stem van Tim Rutili soms wegzinkt tot niet meer dan 'een deel van het geluid'. Zo domineert geen enkele klank waardoor het effect van een muzikale mozaïek nooit ver weg is.
Het geluid is op deze cd duidelijk belangrijker dan de songs. Eigenlijk heeft alleen 'Wingbone' echte songallures: de zangmelodie primeert en de hemels mooie contrapuntische en in stereo geplaatste gitaren zorgen voor een gemillimeterde drive. Grote structuren en climaxen zijn op deze cd amper te bespeuren. Enkele het einde van de bijna 15-minuten durende en hoofdzakelijk instrumentale titeltrack is hier een kleine uitzondering op. Opmerkelijk in dit nummer is de vettigere, bluesachtige klank met een twist: de gitaarpartij bestaat hier eerder uit geritmeerde noisy geluiden die de suggestie van een riff en zelfs een solo geven zonder dat er echt 'meezingbaar' materiaal aangevoerd wordt. Wanneer in 'Apple' een verdoofde beat opduikt en de muziek zo nog wat warmer en zelfs broeierig wordt, zweeft de geest van Beck door de muziek. De lichte en zachte funky gitaar in '2 Sisters Drunk on Each Other' zorgt voor een gelijkaardig effect.
Hoewel deze cd niet onvergetelijk is, zal de gemiddelde geluidsfetisjist aardig wat plezier beleven aan de warmte en het zachte van het geluid. Songfanaten daarentegen...

Meer over Califone


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.