Het was in 2004 even naar adem happen voor Califone, de band van Joe Adamik, Jim Becker, Ben Massarella en Tim Rutelli. Niet alleen omdat een deel van hun instrumenten tijdens een tour gestolen werd, maar ook omwille van het moordende werkschema dat de band er de voorgaande jaren op na had gehouden. De trip in hoogste versnelling begon met de release van hun eerste album, 'Roomsound' (2001). De band leverde vier albums af in drie jaar tijd, waaronder 'Quicksand/Cradlesnakes' (2003) en 'Heron King Blues' (2004), speelde samen met onder andere Wilco, Modest Mouse en The Sea and Cake en stonden op het befaamde All Tomorrow's Parties festival, gecureerd door Sonic Youth.
Na de tour ter promotie van 'Heron King Blues' besloten de vier muzikanten om elk individueel andere wegen te bewandelen. Ze doken in de soundtrack- en de productie wereld en tourden afzonderlijk als gastmuzikanten bij andere bands als de Dirty Three en Freakwater. In deze bezigheden buiten Califone kruisten de paden van de vier meermaals, maar het was pas in het volgende jaar dat de band echt terug geformeerd werd om te beginnen aan de opnames van 'Roots & Crowns'. In 2006 kwam het eindresultaat op de markt, terug bij de vertrouwde thuishaven Thrill Jockey.

Over de audio

'Pink & Sour' is de opener van Califone's 'Roots & Crowns' en laat weer eens horen hoe subtiel de band (hier met Brian Deck aangevuld tot een kwintet) met geluid speelt. De wijze waarop in dit nummer Amerikaanse rootsmuziek flirt met Afrikaans aandoende percussie en sombere bassen zegent 'Pink & Sour' met een even broeierige als mysterieuze sound die in de refreinen enkel bijgelicht wordt door de meerstemmige zangpartijen.
Vergeet de voortrekkersrol van de gitaar: de song drijft niet op het traditionele recept van gitaarakkoorden, maar het zijn de percussie en de monotoon dokkerende bas die hier de basis leggen. De gitaar mag in de strofes slechts versplinterde prikjes geven als kleurelement. Alleen in de refreinen mag dit in rockmuziek doorgaans oppermachtige instrument de rest op gang trekken.

Meer over Califone


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.